Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ναυάγιο για τη ΔΕΠΑ – Ανεξήγητη υποχώρηση των Ρώσων


Απίστευτα παιχνίδια επιχειρηματικού αλλά κυρίως πολιτικού χαρακτήρα παίζονται γύρω από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Όπως όλα δείχνουν η ρωσική εταιρεία Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά για τη ΔΕΠΑ παρά το γεγονός ότι δύο φορές οι επικεφαλής της είχαν έρθει στην Ελλάδα, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και ζήτησαν αλλαγή κάποιων όρων της σύμβασης.
Η ανεξήγητη αλλαγή στάσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών προς την ρωσική πλευρά αλλά και από την Κομισιόν η οποία φέρεται να διεμήνυσε στην Gazprom ότι σε περίπτωση που αποκτήσει τη ΔΕΠΑ θα την βάλει στο στόχαστρο για μονοπώλιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες μέχρι να οριστικοποιηθεί η άρση του ενδιαφέροντος των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και θα επαναπροκηρυχθεί… από του χρόνου. Από την πλευρά του
το ΤΑΙΠΕΔ διαρρέει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτές προσφορές που θα είναι κάτω από το εύλογο τίμημα για την εταιρεία, θέλοντας έτσι να αποκλείσει άλλους μνηστήρες που θα θελήσουν να καταθέσουν προσφορά αλλά ιδιαίτερα ασύμφορη για την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΣΦΑ, η ρωσική Sintez ενημέρωσε πως ούτε κι αυτή θα καταθέσει προσφορά για την εταιρεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ρώσοι έκαναν συνολικά πίσω αφήνοντας ξεκρέμαστη την ελληνική πλευρά που είχε ποντάρει πολλά σ’ αυτή την αποκρατικοποίηση αλλά και στη ρωσική εμπλοκή στην περιοχή.
Η μόνη προσφορά που κατατέθηκε είναι αυτή της αζέρικης εταιρείας Socar για τη ΔΕΣΦΑ και πλέον όλο το βάρος πέφτει εκεί καθώς συνδέεται με την απόφαση της αζέρικης κυβέρνησης για το αν θα επιλέξει τον αγωγό ΤΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, στην κυβέρνηση επικράτησε αιφνιδιασμός καθώς δεν περίμεναν την εξέλιξη αυτή η οποία αφενός χαλάει το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό και αφετέρου δημιουργεί ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό της τάξης του 1 δις ευρώ για το 2013, ποσό που θα εισέπραττε η Ελλάδα από την πώληση της ΔΕΠΑ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγο μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις μετά το ναυάγιο στο διαγωνισμό, αλλά και τον τρόπο που θα καλυφθεί η τρύπα του 1 δις ευρώ στα έσοδα.
Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή βαραίνει το κλίμα καθώς έχει να κάνει και με τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες, τις οποίες Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δεν ήθελαν επ’ ουδενί να διαταράξει η κυριαρχία των Ρώσων.

 Ακριβότερα

Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου