cduΕΘΝΟΣ: Απορρίπτουν στο προεκλογικό πρόγραμμά τους την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα «επιβάρυνε υπερβολικά» την Ένωση εξαιτίας του μεγέθους και της οικονομίας της.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό της κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), έχουν από καιρό αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην 27μελή ΕΕ, αλλά δεν έχουν εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ οι οποίες ξεκίνησαν λίγο πριν αναλάβει την εξουσία η Μέρκελ.
Ωστόσο η γερμανική γραμμή σκλήρυνε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της σκληρής απάντησης της Άγκυρας στις τρεις εβδομάδες διαμαρτυριών εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τη Δευτέρα η Μέρκελ εξέφρασε την «απέχθειά» της για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων από την Τουρκία. Σφοδρές συγκρούσεις πραγματοποιήθηκα ανάμεσα στην αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος, και σε μασκοφόρους διαδηλωτές, που πετούσαν μπουκάλα
και πέτρες.
Σ” ένα σχέδιο του προεκλογικού προγράμματος των CDU και CSU που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τα κόμματα εγκαταλείπουν τη χρήση του όρου «προνομιακή σύμπραξη» για να περιγράψουν τη σχέση που προτιμούν ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, αλλά επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην ένταξή της.
«Θέλουμε ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και στενή στρατηγική συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», αναφέρεται στο 125σέλιδο έγγραφο.
«Απορρίπτουμε την πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας, επειδή η χώρα δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Η χώρα θα επιβαρύνει υπερβολικά την ΕΕ λόγω του μεγέθους της και της δομής της οικονομίας της».
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ ζουν επίσης σ” αυτή περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι, η μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στην Ευρώπη.
Όλα τα μεγάλα γερμανικά κόμματα προσπαθούν να φανούν ελκυστικά σε ψηφοφόρους-μετανάστες, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου και στις οποίες η Μέρκελ θα προσπαθήσει να κερδίσει μια τρίτη θητεία.
Όμως το κόμμα της Μέρκελ υποστηρίζει πως οι Τούρκοι στη Γερμανία ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δουλειές και τις συντηρητικές αξίες απ” ό,τι για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία υποστηρίζουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι.