Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μαζικές απολύσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα ΕΛΤΑ

newego_LARGE_t_1101_54096702Ο κλήρος πέφτει στα ΕΛΤΑ, που λόγω της υφιστάμενης οικονομικής του κατάστασης και του υπεράριθμου των εργαζομένων τους, καλούνται ακουσίως να πάρουν την σκυτάλη από την ΕΡΤ και τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), και να μειώσουν το προσωπικό τους με μαζικές απολύσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει προς την τρόικα για απομάκρυνση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του έτους, η κυβέρνηση αναζητούσε μία μεγάλη ΔΕΚΟ με χιλιάδες εργαζόμενους, όπου μπορούν να γίνουν μαζικές απολύσεις. Επιλέγει λοιπόν τα Ταχυδρομεία αφ’ ενός μεν διότι έχουν πολυάριθμο προσωπικό και αφ’ ετέρου επειδή η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ και της θυγατρικής
εταιρίας ταχυμεταφορών έχουν συρρικνωθεί και οι δύο εταιρίες έχουν γίνει ζημιογόνες. Ο όμιλος έχει υποστεί μεγάλη ζημία και από τον μηδενισμό της αξίας συμμετοχής του στα ΤΤ (κατείχε 10%), όπως και από το κούρεμα ομολόγων. Τα οικονομικά στοιχεία των δύο εταιριών δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση τους θα επιδεινωθεί. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα χρειασθούν χρηματοδότηση της τάξεως των 45 εκ. ευρώ για να είναι σε θέση να πληρώσουν μισθούς και να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες τους.
Αυτό δίνει αφορμές και “επιχειρήματα” στους κυβερνητικούς παράγοντες που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν πού μπορεί να κοπούν μονομιάς χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτό να φανεί ότι αποτελεί αναγκαστική λύση, εξυπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον. Σύμφωνα με τα σενάρια που μελετώνται στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών-Δικτύων και Εργασίας, στα ΕΛΤΑ και στη θυγατρική τους εταιρία ταχυμεταφορών, το προσωπικό τους (που ανέρχεται σε περίπου 7.500 άτομα) μπορεί να μειωθεί κατά 3.000 άτομα, χωρίς να συρρικνωθεί ο όγκος εργασιών τους και να περιορισθούν δραστηριότητες σε επιμέρους τομείς.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί αρχικά ψηλότερα ο πήχης και εν συνεχεία να φανεί ότι η κυβέρνηση υποχωρεί, υπό την πίεση των συμπολιτευόμενων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και των συνδικάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου