Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις


Βάσεις 2012: Διαβάστε τα αποτελέσματα στο newsbomb.grΠαρ' όλο, όμως, που δεν έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική διαδικασία, ήδη μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκης, να αναμένει πτώση στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στις Πολυτεχνικές, δηλαδή, και στις Φυσικομαθηματικές σχολές. Οι Ιατρικές σχολές θα κρατήσουν την πρωτιά, ή ακόμα και θα «τσιμπήσουν» και κάποια μόρια όπως εκτιμούν οι καθηγητές, ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές και στις Ψυχολογικές σχολές. Κακή εικόνα στις βαθμολογίες εμφανίζουν μέχρι σήμερα τα μαθηματικά, η φυσική ενώ ακόμα και η έκθεση φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους. Σε ό,τι αφορά στα μαθηματικά οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να «κρατήσουν» την αρνητική περσινή πρωτιά με 80% των γραπτών κάτω από τη βάση.
Η πορεία των βάσεων εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, όπως είναι αυτονόητο εξαρτάται και
από ένα δεύτερο πυλώνα που είναι η τάση που θα καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία, αλλά και από τις θέσεις που θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας σε κάθε σχολή. Εφέτος ίσχυσε η ιδιαιτερότητα, πρώτα να γίνουν οι εξετάσεις και μετά να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί σε μερικές ημέρες. Επί παραδείγματι στις Φυσικομαθηματικές σχολές που αναμένεται πτώση από τους καθηγητές, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας θα αυξήσει τις θέσεις, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι γρίφος για δυνατούς λύτες.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πάντως ο αριθμός των εισακτέων θα κυμανθεί μεταξύ 76.000 και 77.000 θέσεων
Το «τοπίο» ανά πεδίο:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο , που περιλαμβάνει τις φιλολογικές , νομικές και κοινωνικές επιστήμες οι θέσεις θα μειωθούν και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά . Οι υποψήφιοι αυτής της κατεύθυνσης θεωρούνται ευνοημένοι, κυρίως όσοι επέλεξαν τη βιολογία αντί των πολύ δύσκολων μαθηματικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση το πιο δύσκολο μάθημα ήταν τα αρχαία ελληνικά.
-Πτώση των βάσεων αναμένονται στις Πολυτεχνικές και τις Φυσικομαθηματικές σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου που θα ξεκινούν από τις πλέον περιζήτητες σχολές και θα φθάνουν στα ΤΕΙ. Τις περιζήτητες σχολές του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες) επιδιώκουν υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ για τα τμήματα με μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες οι υποψήφιοι της τεχνολογικής.
- Στο 3ο πεδίο, με τις περιζήτητες ιατρικές σχολές οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα
- Στο 5ο πεδίο τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτωτική πορεία των βάσεων στις οικονομικές σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου