Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ποια ποσά συζητούνται για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

gas_natural_efe_3003Μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη τις πληροφορίες για τα τιμήματα που θα καταβληθούν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, ενόψει των δεσμευτικών προσφορών που αναμένονται στις 10 Ιουνίου. Κρατάμε τις επιφυλάξεις, επειδή το «παιχνίδι» παίζεται σε πολλά επίπεδα (πολιτικά, επικοινωνιακά, ανταγωνισμός) και από τις δύο πλευρές. Και από τον πωλητή και από τους αγοραστές.
Η Gazprom για παράδειγμα, φέρεται να προσφέρει ποσό της τάξης των 750-760 εκατομμυρίων για τη ΔΕΠΑ, το οποίο θα επιδιωχθεί από τον πωλητή να φτάσει τα 800 εκατομμύρια στο πρότυπο του ΟΠΑΠ. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις προηγούμενες μέρες, διαμηνύθηκε ότι το ποσό που θα προσφέρει θα είναι της τάξης των 600 εκατομμυρίων, καθώς
δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι όροι που έθεσε για τις οφειλές των πελατών της ΔΕΠΑ. Ό,τι και να ισχύσει πάντως τα ποσά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τα 900 εκατομμύρια που είχε «υποσχεθεί» αρχικά. Η εξέλιξη αυτή επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τις πιέσεις της προς του Ρώσους για παραχώρηση εκπτώσεων στις τιμές πώλησης, ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει την αποδοχή ενός χαμηλού τιμήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφ΄οσον επιβεβαιωθούν τα 600 εκατομμύρια της Gazprom, βρίσκονται πολύ κοντά στα 550 εκατομμύρια που φέρεται να προσφέρει ο άλλος διαγωνιζόμενος για τη ΔΕΠΑ, δηλαδή η εταιρεία Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όσο για το ΔΕΣΦΑ, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αζέρικη Socar, αναθεωρεί τις απόψεις της για προσφορά τιμής κοντά στη λογιστική αξία της εταιρείας δηλαδή λίγο πάνω από 400 εκατομμύρια. Έτσι το τίμημα θα είναι αρκετά υψηλότερο, καθιστώντας την φαβορί για τον διαχειριστή του συστήματος.

http://rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου