Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις. Ποια πεδία θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη "κάθοδο μορίων". Εξηγεί και αναλύει, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης

Κλάματα και στεναχώρια. Αυτό το συναίσθημα προκάλεσε η ανάρτηση των βαθμολογιών στα περισσότερα Λύκεια της χώρας, την Παρασκευή, λίγο μετά τη 13.00 το μεσημέρι. Η μεγάλη "σφαγή" στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τη Φυσική, αλλά και τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών θέματα σε Αρχαία και Ιστορία, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για χαμόγελα και ενθουσιασμούς. Οι επιδόσεις στο ναδίρ, ακόμα και για τους πιο δυνατούς λύτες.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του φετινού μειωμένου αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και λίγες μόνο ώρες μετά μετά την τοιχοκόλληση των επίσημων βαθμολογικών επιδόσεων, ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας της ΕΛΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού), Στράτος Στρατηγάκης εξηγεί  πώς η αρχική απογοήτευση για τα "χαμηλά σκορ" μπορεί να μετατραπεί σε χαμόγελα για τη σχολή εισαγωγής.
"Σίγουρα η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων την Παρασκευή προκάλεσε δυσφορία. Η
αγωνία των υποψηφίων αν τα μόρια που συγκεντρώνουν, αρκούν για την είσοδό στη σχολή των ονείρων τους, έφερε, όπως κάθε χρόνο, τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των υποψηφίων για τη διαμόρφωση των βάσεων.
Όμως πρέπει να σκεφτούμε πιο σοβαρά πως η συζήτηση για τις βάσεις αποπροσανατολίζει από το βασικό σκοπό που είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου", εξηγεί με σαφήνεια ο κ. Στρατηγάκης.
Και συνεχίζει: "Οι υποψήφιοι πρέπει να σκεφτούν τι δηλώνουν και γιατί. Δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στην πρόβλεψη των βάσεων".
Οι βάσεις και πού θα κινηθούν με μία πρώτη ματιά
Ακόμα και αν είναι προσωρινά δύσκολη η πρόβλεψη για το πού και τί είδους σκαμπανεβάσματα θα παρακολουθήσουμε φέτος στα μόρια εισαγωγής, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Στρατηγάκης επιχειρεί μία πρώτη εκτίμηση για κάθε πεδίο ξεχωριστά.
Ο ίδιος εξηγεί ότι:
Στο 1ο πεδίο έχουμε δύο αντικρουόμενα στοιχεία: Μείωση των θέσεων εισακτέων και ταυτόχρονα, χειρότερες επιδόσεις στα μαθήματα. Το αλγεβρικό άθροισμα των δύο αντικρουόμενων παραμέτρων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί. Η εκτίμηση όμως είναι ότι και εδώ θα έχουμε μείωση των βάσεων με τη Νομική Θράκης να πέφτει και κάτω από τα 18.000 μόρια.
Στο 2ο και το 4ο πεδίο έχουμε: Αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ, που σε συνδυασμό με τις πολύ κακές επιδόσεις των υποψηφίων, κυρίως στα Μαθηματικά, αναμένεται να ρίξουν πολύ τις βάσεις, πάνω από 1.000 μόρια. Έτσι τα κλάματα της Παρασκευής για τις χαμηλές βαθμολογίες είναι πιθανόν να μετατραπούν σε ξέφρενη χαρά, όταν ανακοινωθούν οι βάσεις γύρω στα τέλη Αυγούστου και φανεί η μεγάλη τους πτώση.
Στο 3ο πεδίο θα συναντήσουμε: Σίγουρη πτώση, αφού η Χημεία ήταν πολύ δυσκολότερη από πέρυσι. Ακόμα και οι χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική που δεν είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, μπορούν να συνδράμουν στη μείωση των μορίων. Οι θέσεις στις Ιατρικές σχολές αυξήθηκαν, οι επιδόσεις μειώθηκαν, άρα η πτώση μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Στο 5ο πεδίο: Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας θα ρίξουν τις βάσεις εδώ, λόγω μειωμένων επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. 
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου