Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Βουλγαρία: «Κύμα» αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

1004-BULGARIA-PROTESTS_full_600Το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Μαΐου, εξετάζει το κεντροδεξιό κόμμα GERB, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, η βουλευτής του κόμματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.
Αφορμή γι’ αυτό, όπως εξήγησε η βουλευτής του GERB, είναι ο ορισμός του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Ντέλιαν Πέεβσκι ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”.
Ο ορισμός του κ. Πέεβσκι στη θέση αυτή, την περασμένη Παρασκευή, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει κύμα διαμαρτυριών από πολίτες και να ζητήσει ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ από τη Βουλή να επανεξετάσει την απόφασή της, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών εξέδωσε ανακοίνωση, προχθές (Σάββατο), λέγοντας πως είναι έτοιμος
να παραιτηθεί “στο όνομα των πολιτών, της κοινωνίας και του κράτους”.
Χθες (Κυριακή), χιλιάδες Βούλγαροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, υπό τους Σοσιαλιστές, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δυο εβδομάδες.
Με συνθήματα όπως “παραιτηθείτε” και “εκλογές τώρα”, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης, στο κέντρο της Σόφιας, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Οι διαδηλωτές φάνηκαν ανυποχώρητοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι ότι το κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την απόφαση για ορισμό του Ντέλιαν Πέεβσκι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι – κυρίως νέοι, προερχόμενοι από τη μεσαία τάξη – κατέβηκαν στους δρόμους μετά τον διορισμό του 32χρονου βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (σ.σ. το κόμμα αυτό μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό), ο οποίος διοικεί μεγάλο ιδιωτικό όμιλο ΜΜΕ μαζί με τη μητέρα του.
“Οι πολίτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν να ακουστεί η φωνή τους. Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρή αντίδραση” δήλωσε η Βλαντίμιρα Βλαντιμίροβα, μία εκ των διαδηλωτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Πέεβσκι εξελέγη χωρίς καμιά αντίθετη γνώμη, ύστερα από μία βιαστική κοινοβουλευτική ψηφοφορία, από την οποία είχαν προηγουμένως αποχωρήσει οι βουλευτές του GERB. Εναντίον του είχε διεξαχθεί έρευνα για υποψία διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών και παροχή βοήθειας, σε προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Ωστόσο, οι εναντίον του κατηγορίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν και ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη νέα κυβέρνηση είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς αρκετοί από τους υποψήφιους για κάποιον υπουργικό θώκο έπρεπε να αντικατασταθούν μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπου που έκαναν λόγο για “σκοτεινούς” δεσμούς με τον επιχειρηματικό κόσμο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
“Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι αυτό το κοινοβούλιο μπορεί να ελέγξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα – θεωρούν πως είναι (η βουλή) όμηρος αυτών” εκτιμά ο Ντάνιελ Σμίλοφ, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Φιλελεύθερης Στρατηγικής, ενός think-tank της Σόφιας.
Ο κυβερνών συνασπισμός των Σοσιαλιστών και του ΚΙνήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ελέγχει τις 120 από τις συνολικά 240 έδρες του βουλγαρικού κοινοβουλίου και εξαρτάται από τη στήριξη του Ατάκα, ενός μικρού δεξιού πολιτικού κόμματος, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό το GERB παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βουλγαρίας την τελευταία 20ετία, που είχαν ως αφορμή την εκρηκτική άνοδο τιμών στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και μια σειρά από άλλα μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις των προηγούμενων τριών ημερών, κατά τον αρχιτέκτονα Ντάμιαν Στογάνοφ ήταν διαφορετικές. “Είναι αυθόρμητές διαδηλώσεις μορφωμένων πολιτών, σε αντίθεση με αυτές του Φεβρουαρίου, που ήταν διαδηλώσεις πείνας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου