Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Έξι στους δέκα πολίτες δεν θέλουν πρόωρες κάλπες

053817DF6900581A1C85EB96E23EEDB3Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων καταδεικνύουν επίσης διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν στηθούν κάλπες, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να δημιουργηθεί εκ νέου κυβέρνηση συνεργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Κάπα Research, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα», κατά το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου –δηλαδή την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για «λουκέτο»
στην ΕΡΤ, το 57,1% των ερωτηθέντων εκφράζει αντίθεση στο ενδεχόμενο οι τελευταίες κρίσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, έναντι του 40,1% που θεωρεί ότι πρέπει να στηθούν κάλπες.
Η αντίθεση των πολιτών στις πρόωρες κάλπες καθίσταται ακόμη πιο σημαντική από το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα σε ποσοστό 64,4% κρίνουν αρνητικά την κυβερνητική απόφαση για διακοπή της λειτουργίας ΕΡΤ μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, έναντι μόλις 32,1% των ερωτηθέντων που δηλώνουν σύμφωνοι με το κατέβασμα του διακόπτη.
Οι συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα, εξάλλου, προτιμούν, σε ποσοστό 43,1%, μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του  Αντώνης Σαμαρά, έναντι 37,3% που θέλουν συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Γενική προτίμηση στις κυβερνητικές συνεργασίες δηλώνει ότι έχει το 62,7%, έναντι του 24,6% που θεωρεί προτιμότερη μια μονοκομματική κυβέρνηση.
Προβάδισμα στα όρια του στατιστικού λάθους
Στην δημοσκόπηση της Κάπα Research, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα στην πρόθεση ψήφου, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 21,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ 21,1%. Σε μια άλλη, ωστόσο, έρευνα, της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου, δεν περιείχε δηλαδή τις εντυπώσεις που δημιούργησε στην κοινή γνώμη το λουκέτο, το προβάδισμα της ΝΔ εμφανίζεται να ήταν κάτι μεγαλύτερο. Η εταιρία στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει υπολογίζει τη διαφορά στις δύο εκατοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ στο 29,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 27,5%.
Για τα άλλα κόμματα, το «Πολιτικό Βαρόμετρο» υπολογίζει τη δύναμη της Χρυσής Αυγής στο 11,5%, του ΠΑΣΟΚ με 6,5 %,των  Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ στο 6% και της ΔΗΜΑΡ με 4,5%. Την ίδια σειρά στην πρόθεση ψήφου δίνει και η  Κάπα Research, με τη Χρυσή Αυγή στο 9,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 6,3%, το ΚΚΕ στο 5,1%, τους ΑΝΕΛ στο 4,4% και τη ΔΗΜΑΡ στο 3,9%.
Διαφοροποιημένη εικόνα από τις δύο πιο πάνω έρευνες δίνει, τουλάχιστον ως προς την «πρωτιά», μια τρίτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία VPRC, σύμφωνα με την οποία η δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% και διαφορά 2,5% από την ΝΔ που ακολουθεί με 26,5%. Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 14%, ενώ ακολουθούν με 7% το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, με 6% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με  4,5%, ενώ 6% προτιμούν άλλο κόμμα.
Δημοφιλέστερος ο Αντώνης Σαμαράς
Σε όλες, πάντως, τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή στην αίσθηση των πολιτών για το ποιος θα νικήσει στις επόμενες εκλογές. Κατά την  Public Issue, η ΝΔ προηγείται με 57%, έναντι 31% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με την Κάπα Research, η διαφορά είναι στις δέκα μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να θεωρείται ως ο νικητής των επόμενων εκλογών από το 42,3%, έναντι 32,6% που πιστεύουν ότι θα κόψει πρώτο το νήμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Εξάλλου, αν και, στην έρευνα της Κάπα Research, το 55,4% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει την μέχρι σήμερα δράση του πρωθυπουργού, την οποία εγκρίνει το 39,2%, ο κ. Σαμαράς υπερέχει του κ. Τσίπρα, η δράση του οποίου αποδοκιμάζεται από το 66,5% και  εγκρίνεται μόνον από το 22,6%.
Τέλος, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο» της Public Issue στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ισοβαθμούν με 42% οι Φώτης Κυβέλης και Αντώνης Σαμαράς, με τον πρώτο να έχει μειωμένα ποσοστά και τον δεύτερο αυξημένα και ακολουθούν: Αλέξης Τσίπρας με 37%, Πάνος Καμμένος με 32%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 22%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 21% (αυξημένο ποσοστό) και Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου