Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τελική συμφωνία


Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια σ’ αυτή τη χώρα γι’ αυτό κανείς δε μπορεί να προκαταβάλει εξελίξεις, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που δεν έχουν μάθει να… χάνουν. Όμως, από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών να πάμε σε νέα σύσκεψη για αύριο στις 8.30 το βράδυ καθώς και από τους χαμηλούς τόνους που κράτησαν στις δηλώσεις τους, προκύπτει ότι τα έχουν βρει σε όλα τα θέματα, απλά θα πρέπει να επισφραγίσουν την απόφασή τους για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
Σε ότι αφορά την ΕΡΤ φαίνεται να υπάρχουν σημεία σύγκλισης μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν και ίσως προκρίνεται το σενάριο της εν λειτουργία εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης με χρονικό ορίζοντα τους 2 μήνες. Άλλωστε, το γεγονός ότι τόσο οι κ. Κουβέλης και Βενιζέλος όσο και ο κ. Κεδίκογλου χρησιμοποίησαν τη φράση «δημόσια ραδιοτηλεόραση» σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία του νέου φορέα που δε θα είναι… κρατικός. Αυτό είχε δηλώσει πριν
μερικές ημέρες ο κ. Κεδίκογλου όταν ανακοίνωσε το λουκέτο της ΕΡΤ.
Βεβαίως, η απόφαση για… τρίτο ημίχρονο φαίνεται να ελήφθη εν αναμονή και της νέας απόφασης που θα εκδώσει αυτή τη φορά η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ. Φυσικά, το ραντεβού των 8.30 δόθηκε καθώς ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι έχουν εξομαλυνθεί οι διαφορές και έχουν γεφυρωθεί τα χάσματα με αποτέλεσμα να είναι πιο ήρεμα τα κόμματα αφού φαίνεται να αποφεύγεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Στο ερώτημα τι θα γίνει στην… παράταση πριν τα πέναλτι (τις εκλογές) η απάντηση είναι μία. Οι τρεις πολιτικοί θα δώσουν τα χέρια για την ΕΡΤ αλλά και θα θέσουν τις βάσεις για τη νέα προγραμματική συμφωνία η οποία θα προβλέπει ανασχηματισμό με ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αν η συμφωνία αυτή θα είναι αρκετή ώστε να αντέξει η κυβέρνηση για πολλούς μήνες και να μην έχουμε νέο θρίλερ μετά τα μπάνια του λαού, αυτό θα κριθεί κυρίως από την κατάσταση στην οικονομία. Διότι πιο σοβαρά είναι άλλα θέματα παρά η ΕΡΤ.
Τι δήλωσαν οι αρχηγοί
«Κρίνονται πολλά», τόνισε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ διαβεβαίωσε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης καθώς, όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της Δικαιοσύνης, της νομιμότητας και του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
Χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω σε αυτό καθ’ εαυτό το ζήτημα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανάγκη επαναθεμελίωσης «με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο» της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης.
«Ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν θέλει εκλογές, θέλει όμως μια κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας», είπε.
Έθεσε δε ως προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του Στ.Ε, άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από όλες τις συχνότητές της και μιας συμφωνίας που ταυτόχρονα θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με νέα επικαιροποιημένη συμφωνία.
«Θα παρουσιάσω λεπτομερέστερα την φάση στην οποία βρισκόμαστε σε αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ώστε να επανέλθω στην σύσκεψη των 8.30 έχοντας ακούσει και τη θέση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Φ. Κουβέλης
Υπέρ της επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από όλες τις συχνότητές της τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος μίλησε για ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης στη βάση των νέων δεδομένων για το σύνολο των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Καταβάλλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση, προκειμένου να επαναλειτουργήσει, με όλες της τις συχνότητες η δημόσια ραδιοτηλεόραση και με κανονικό πρόγραμμα» είπε ο Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Στις δηλώσεις του από τα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι δεν ήταν μόνο αυτό το αντικείμενο της σύσκεψης που κράτησε τρεισήμισι ώρες ήταν όπως είπε μια «διαδικασία επίπονη». Σημείωσε ότι τέθηκαν τα ζητήματα συνεργασίας της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την αποτελούν, επισημαίνοντας ότι «πρέπει αυτή η κυβέρνηση να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και των τριών κομμάτων».
Η συζήτηση των τριών αρχηγών, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί αύριο το βράδυ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.
Στο σημείο αυτό, ο κ.Κουβέλης επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας στη βάση των νέων δεδομένων όχι μόνο για την δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. «Το διεκδικώ» σημείωσε.
«Προέχει το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας. Πρέπει ο τόπος να οδεύσει προς την έξοδο από την κρίση. Η θέλησή μας είναι παρούσα να βγούμε στο δρόμο εκείνο που πράγματι μπορεί να οδηγεί έξω από τα αδιέξοδα, στα οποία είχε περιέλθει η χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Υπήρξε μια σύνθετη πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο. Ένα από τα θέματα ήταν πως θα λειτουργήσει η δημόσια Ραδιοτηλεόραση με σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, τα οποία είχε θέσει από προχθές ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός, όπως ξέρετε, φεύγει αύριο το πρωί για τη Βιέννη για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα γυρίσει στις 19:15 και αμέσως μετά θα είναι η νέα συνάντηση. Αυτά για σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου