Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΝΑΙ στις μετατάξεις εκπαιδευτικών από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Το «πράσινο φως» έδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ) να εφαρμοστεί και για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς ο νόμος 4057/2012, που προβλέπει τα εξής: «τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ.και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) ήταν αποσπασμένοι, με γενικές ή ειδικές διατάξεις, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού ή ανεξάρτητες αρχές και εξακολουθούν να είναι αποσπασμένοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν με αίτησή τους να μεταταγούν στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι με την ίδια σχέση εργασίας και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχουν, εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180). Η μετάταξη γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των
οικείων Υπουργών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Oι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν θέσεις κλάδων της ίδιας κατηγορίας, οι οποίες αντιστοιχούν στα τυπικά προσόντα τους και προβλέπονται στις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας υποδοχής.
Με βάση τα παραπάνω και μετά από σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ , υπέβαλλαν κατά την περίοδο Μαϊου-Ιουνίου του 2012, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούσαν και υπηρετούσαν ήδη για δύο χρόνια με απόσπαση σε διάφορους φορείς της Εκπαίδευσης αίτηση για μετάταξη στον κλάδο Διοικητικού.
 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχετικά με το θέμα σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στη ρύθμιση «Δυστυχώς όμως, ενώ οι ανάγκες για διοικητικό έργο τόσο στη Κ.Υ του ΥΠΑΙΘΠΑ όσο και στις αποκεντρωμένες Δομές Διοίκησης της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Π.Ε και Δ.Ε.) είναι αυξημένες και λόγω των σύγχρονων απαιτήσεων και λόγω συνταξιοδοτήσεων πολλών διοικητικών υπαλλήλων, οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών εκκρεμούν».
Όπως υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί «Αντίθετα, παραμένει και συντηρείται ένα καθεστώς, το οποίο εξυπηρετώντας κάποια συμφέροντα, για χρόνια δημιουργεί προβλήματα :
Στις διοικητικές υπηρεσίες που λειτουργούν κάθε χρονιά και με νέους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, πολλοί από τους οποίους μέχρι να μάθουν το αντικείμενο φεύγουν στους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται κάθε χρονιά να ζητούν απόσπαση και που προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να έχουν καμιά υπηρεσιακή εξέλιξη στις σχολικές μονάδες από τις οποίες αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί και μένουν με κενά.
Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ευκαιρία να γίνει ένας καλός επανασχεδιασμός των υπηρεσιών εκπαίδευσης και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, που διαθέτει αφενός μεν την γνώση και την εμπειρία της λειτουργίας τους αφετέρου δε την ευαισθησία για τα εκπαιδευτικά θέματα που απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπισή τους.
Αποτελεί ατόπημα-όπως και εκ των πραγμάτων φάνηκε- να εισέρχονται στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με μετατάξεις υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση και τα προβλήματα της και να κλείνει ο δρόμος, με διάφορες ασαφείς και μη σύννομες δικαιολογίες, για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών».
Θα προχωρήσει άραγε η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ στις μετατάξεις των εκπαιδευτικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου