Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εκλήθησαν στο Μαξίμου Μητσοτάκης & Γεωργιάδης – Τα επόμενα βήματα – Οι “οδηγίες” Σαμαρά

336253Μετά τις εξαγγελίες και τους συμβολισμούς η ψυχρή πραγματικότητα. Πρώτοι υπουργοί που εκλήθησαν να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, δεν είναι τυχαίο πως ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το επόμενο διάστημα.
Λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς κάλεσε στο Μέγαρο την ηγεσία των δύο νευραλγικών υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας. Στη σύσκεψη που διεξήχθη παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει στους δύο αυτούς τομείς που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των δανειστών και στους οποίους έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός
συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη τα φλέγοντα θέματα των απολύσεων, της κινητικότητας και της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου που αποτελούν μνημονιακές υποχρέωση της χώρας και στα οποία έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις.
Στην πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θέλησε να προετοιμάσει τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμιση για το πρώτο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών που αναμένονται στη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον νέο υπουργό ότι θα πρέπει να εξηγήσει στην Τρόικα πως η χώρα έχει εκπληρώσει και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στις απολύσεις από το Δημόσιο, αφού αν συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ έχει ξεπεραστεί ο στόχος των 2.000 απολύσεων για το α΄εξάμηνο του 2013, καθώς και ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με την υποχρέωσή της για 2.000 ακόμη απολύσεις από το Δημόσιο στο β΄εξάμηνο του 2013.
Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να κερδηθεί χρόνος προκειμένου η νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μπορέσει να φτιάξει ένα καινούριο πρόγραμμα για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων που θα επιτρέψει την επίτευξη του μνημονιακού στόχου.
Αλλος ένας τομέας στον οποίο έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις και έχει μετατραπεί σε «αγκάθι» λόγω της «μαύρης τρύπας» ύψους δύο δισ. στον ΕΟΠΥΥ, είναι αυτός της Υγείας. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, να εξοφληθούν τα χρέη, να περιοριστούν οι σπατάλες και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στους δύο νέους υπουργούς ότι από τη δουλειά τους στους τομείς που ανέλαβαν θα εξαρτηθεί η πορεία της εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων του δανείου ύψους 14 δισ. ευρώ καθώς και το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα και τους τόνισε την κρισιμότητα του έργου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου