Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«Κατέρρευσε» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Χαμένο στην ομίχλη των δακρυγόνων είναι και το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, το οποίο έκλεισε σήμερα με πτώση...
10,47%, ενώ έχει αρχίσει να κλιμακώνεται στην Τουρκία ένα περίεργο κλίμα αντιπαράθεσης, το οποίο καλλιεργείται ειδικά από πλευράς της κυβέρνησης.

Το Χρηματιστήριο είχε ανοίξει το πρωί με πτώση -6,43 του γενικό δείκτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετά τα -14,22% και -18,11% στις 19 και 21 Φεβρουαρίου 2001 —κατά την μεγάλη οικονομική κρίση που είχε πλήξει τη χώρα την περίοδο εκείνη—, και το -12,49% που είχε σημειωθεί στις 3 Μαρτίου 2003, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε εγκρίνει τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της εισβολής στο Ιράκ.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα σημερινή εξέλιξη ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος Standard&Poor's για να γνωστοποιήσει την απόφασή του ότι αναβάλει «λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών στην Κωνσταντινούπολη» τη διεθνή συνάντηση που επρόκειτο να
πραγματοποιήσει αύριο στην πόλη.

Το κλίμα αρχίζει να παίρνει επικίνδυνη τροπή, αφού μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «με δυσκολία κρατάμε στα σπίτια του το 50% που μας ψήφισε», μίλησε στο ίδιο έντονο πνεύμα και ο σύμβουλός του πρωθυπουργού, Γιαλτσίν Ακντογάν: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να φάνε τον Ερντογάν, ούτε εμείς, ούτε αυτοί που μας έχουν ψηφίσει».

Στις 18:00 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά από αιφνίδιο αίτημα του πρώτου.

Από τις 15:00 έχουν αρχίσει να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια στην Άγκυρα, ενώ αυτή την ώρα συγκεντρώνεται κόσμος στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί κι εξαιτίας της απεργίας που θα πραγματοποιήσει το διήμερο 4η-5η Ιουνίου η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου