Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε!


Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Αν στην αγορά δεν πέσει χρήμα, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε, ούτε και μείωση της ανεργίας. Και ως πρώτη κίνηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 880 εκατ. ευρώ ή 11% του συνόλου στο τετράμηνο Δεκεμβρίου 2012 – Απριλίου. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012.
Επίσης τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, δηλαδή, μειώθηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.
Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τον Απρίλιο, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν
στο ύψος των 7,5 δισ. ευρώ, από λίγο λιγότερο από 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Μάιο αυτές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.
Το 1ο πεντάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).
Όλα αυτά είναι καλά και ενθαρρυντικά, αλλά δείχνουν ότι η αγορά μοιάζει με έρημο που όσο νερό και να της ρίξεις δε θα γίνει ποτέ όαση. Κι από την άλλη, καλές είναι οι πληρωμές, αλλά κάθε μήνα συσωρρεύονται κι άλλα χρέη του δημοσίου, για να μη μιλήσουμε για τους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν πότε θα πάρουν την πρώτη τους σύνταξη.
Χάος επικρατεί και με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ που καθυστερούν δραματικά με αποτέλεσμα ακόμη κι αν γίνονται κάποιες πληρωμές στη συνέχεια τα οφειλόμενα ποσά να είναι μεγαλύτερα από τα αρχικά αφού προστίθενται κι άλλα.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική και δεν ξέρουμε που θα βγάλει. Από την άλλη, βεβαίως, αν δεν είχε δανειστεί η χώρα με το νέο Μνημόνιο τώρα δε θα μιλούσαμε για πληρωμές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου