Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τελευταία ευκαιρία για να βγει η χώρα από το τέλμα


Έπεσε ένα ακόμη ταμπού. Αυτό που έλεγε ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται αλλά έρχεται ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Για πρώτη φορά έσπασε η παράδοση και ο ανασχηματισμός όχι μόνο έχει προαναγγελθεί αλλά κάποιοι ετοιμάζουν και υπουργικά κοστούμια.
Λίγες ώρες έμειναν για να ξέρουμε αν θα έχουμε νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα ή την Τρίτη, όπως λένε οι περισσότερες πληροφορίες. Αν και κρατήστε και μια πισινή διότι υπάρχει η πληροφορία ότι μπορεί να γίνει η έκπληξη και να πάει μια βδομάδα μετά, δηλαδή αφού περάσει το συνέδριο της ΝΔ στις 28-30 Ιουνίου.
Όποτε κι αν είναι, πάντως, δεν έχει και πολύ σημασία για τον ελληνικό λαό. Αλλά πράγματα προβληματίζουν τον κόσμο. Θα έχει δουλειά αύριο; Θα έχει να ζήσει την οικογένειά του; Θα
μπορέσει να πάει δύο μέρες διακοπές; Και το κυριότερο: Θα βγει ποτέ από την κρίση, θα δει άσπρη ημέρα;
Έχουμε ζήσει δεκάδες ανασχηματισμούς από τη Μεταπολίτευση και μετά. Όλοι ήταν κρίσιμοι, σημαντικοί. Έχουν χαρακτηριστεί όλοι ως νέα αρχή, τελευταία ευκαιρία, νέο ξεκίνημα και άλλα βροντώδη που εφευρίσκουν οι πολιτικοί για να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου. Μοιάζει με μια κακή ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης βάζει φωνές, συγκρούσεις, αίμα και ολίγον… σπέρμα για να ξυπνήσει τον θεατή. Έτσι, λοιπόν, και οι ανασχηματισμοί είναι για τους πολιτικούς το βούτυρο στο ψωμί τους. Μετά το κυρίαρχο ζήτημα των εκλογών ζουν για έναν ανασχηματισμό. Όσοι είναι στην κυβέρνηση αγωνιούν για το αν θα συνεχίσουν. Όσοι είναι έξω από αυτήν περιμένουν ένα τηλέφωνο να χτυπήσει και η αντιπολίτευση έχει ήδη ετοιμάσει δήλωση που ξεκινά με το συνηθισμένο «άλλαξε ο Μανολιός κ.λπ.».
Τώρα δε που είναι δύο τα κόμματα στην κυβέρνηση φανταστείτε αγωνία τις επόμενες ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, εν μέσω καλοκαιριού και κυρίως εν μέσω κρίσης ουδόλως ενδιαφέρουν τον πολίτη οι αλλαγές στα πρόσωπα.
Στη σημερινή πραγματικότητα που ζούμε όλοι έχουν διαφορετικά πράγματα για να ανησυχούν κι όχι για το γνωστό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες που παίζουν οι πολιτικοί. Με τόσα προβλήματα και με το μέλλον άδηλο κανείς δε θα κάτσει στην τηλεόραση να περιμένει την ανακοίνωση των ονομάτων παρά μόνο οι δημοσιογράφοι και οι βουλευτές κι αυτοί από επαγγελματική διαστροφή.
Ωστόσο, αυτή η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει πράγματι μια τελευταία ευκαιρία. Απαλλαγμένη από τα αριστερά βαρίδια μπορεί και οφείλει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και γιατί όχι να εξαντλήσει την τετραετία, όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός. Σίγουρα χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, καλή συνεννόηση κι έξυπνες κινήσεις από σοβαρούς πολιτικούς που θα αναλάβουν τα υπουργικά αξιώματα. Άμα ο καθένας κάνει του κεφαλιού του ή επιχειρήσει «λούφα και παραλλαγή» προκειμένου να διασωθεί πολιτικά τότε θα έχει προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στην πατρίδα. Το έκαναν όλο αυτό το χρόνο αρκετά μέλη της κυβέρνησης. Γνωρίζουν αυτοί που είναι. Θα τους δείτε στα παράθυρα της τηλεόρασης όταν δε θα έχουν αξιώματα να ασκούν κριτική και να απαιτούν κινήσεις από τους διαδόχους τους. Ότι δεν έκαναν αυτοί όταν είχαν την εξουσία θα το ζητούν από τους άλλους. Προαιώνιο παιχνίδι άλλωστε.
Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα Γολγοθά, κυρίως σε ότι αφορά την οικονομία και τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια λούφας ή παρασκηνιακών κινήσεων. Όποιος δε μπορεί να εργαστεί για το καλό των πολιτών ας το πει τώρα που ακόμη δεν πέσαμε στο γκρεμό. Διότι ο κόσμος που δε νοιάζεται για το ποιος τον κυβερνά, νοιάζεται απολύτως για τον τρόπο διακυβέρνησης και τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Κι εκεί θα κριθεί η νέα κυβέρνηση, όχι στο ποιος θα είναι στο τάδε ή το δείνα υπουργείο.
Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι παλιές καραβάνες στην πολιτική. Ας πουν δυο λογάκια στους επιλεγέντες για τη νέα κυβέρνηση πριν αυτοί αναλάβουν. Διότι κάθε λάθος των υπουργών εκθέτει πρωτίστως τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια το κυβερνητικό εταίρο. (Εδώ που τα λέμε το ίδιο ισχύει και για τους συμβούλους όταν εκθέτουν τον πρωθυπουργό).
Τελευταία ευκαιρία λοιπόν για να βγει η χώρα από το τέλμα, μετά ακολουθεί ο Τσίπρας και οι χαοτικοί λεγεωνάριοί του.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου