Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σκληρές διαπραγματεύσεις με τρόικα για ΦΠΑ, απολύσεις, φορολογικό

Σκληρές διαπραγματεύσεις με τρόικα για ΦΠΑ, απολύσεις, φορολογικό Έπειτα από μία περίοδο αισιοδοξίας όπου κυριαρχούσε το «greek success story» σύννεφα έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το νέο έλεγχο της Τρόικας που βρίσκεται στη χώρα μας.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται την στρατηγική της διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικό αφενός λόγω της άρνησης των εκπροσώπων των δανειστών στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και αφετέρου λόγω του κακού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων εξ αιτίας του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Το «όχι» τόσο από την επικεφαλής του ΔΝΤ όσο και από τον αρμόδιο για τα φορολογικά κοινοτικό επίτροπο στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ κλονίζει την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο στο επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο το είχε προεξοφλήσει ως πιλοτικό μέτρο. Η κυρία Λαγκάρντ μάλιστα ήταν πιο κατηγορηματική για το γενικότερο θέμα της
μείωσης της φορολογίας που ζητά ο κ. Σαμαράς. Βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει και υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του ωστόσο η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη.

Η μείωση του ΦΠΑ δυσκολεύει εξ' αιτίας και της εκκρεμότητας των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Οι απολύσεις των 2000 υπαλλήλων για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουνίου αναβάλλονται για το τέλος Αυγούστου. Υπάρχει όμως γενικότερη καθυστέρηση καθώς η κυβέρνηση είχε αναλάβει την δέσμευση για μετακινήσεις 12.500 υπαλλήλων που επίσης αναβάλλεται.

Είναι αμφίβολο ακόμη και αν θα καλυφθεί το σχέδιο για την απομάκρυνση των επίορκων και των κοπανατζήδων που είχε αναδείξει η κυβέρνηση στον προηγούμενο έλεγχο της Τρόικας. Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή τα υπουργεία δεν είχαν στείλει στον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη που χειρίζεται το θέμα κατάλογο με τους υπό μετακίνηση και απόλυση ανά οργανισμό, ούτε με τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Άλλο θέμα που είναι ανοικτό με την Τρόικα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο επίσης έχει καθυστερήσει με ευθύνη του οικονομικού επιτελείου. Λόγω της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης η Τρόικα απορρίπτει τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων. Μέχρι και ο πρών πρόεδρος του Eurogroup έφθασε να στηλιτεύσει την καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά εναγωνίως τον δημόσιο οργανισμό που θα κλείσει σε μία συμβολική κίνηση αποφασιστικότητας που θα κατευνάσει και τους δανειστές.

Ωστόσο μία τέτοια κίνηση περνά από την έγκριση και των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων σε μία συγκυρία που η μεταξύ τους σχέση δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο λόγω της εμπλοκής με το αντιρατσιστικό. Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Αντώνη ΜΑνιτάκη ότι θα καταθέσει νέο σχέδιο που θα συμβιβάζει τις απόψεις των τριών κυβερνητικών εταίρων δίνει μία διέξοδο ωστόσο θα είναι σαφώς υποχώρηση του πρωθυπουργού.

Παράλληλα οι δύο εταίροι θέτουν το ζήτημα του συντονισμού της κυβέρνησης και προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχουν εγκαίρως ενημερωθεί και διαβουλευτεί. Φάνηκε αυτό στην υπαναχώρηση του υφυπουργού Ανάπτυξης που ήθελε να περάσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων των νοικοκυριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου