Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Πάνω από 5770 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας για Κύπριους

Foitites3 Μια στις δέκα θέσεις των ελλαδικών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα διεκδικήσουν, φέτος, οι Κύπριοι υποψήφιοι. Αυτό προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση της Ελλάδας αναφορικά με τους αριθμούς των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Βάσει της σχετικής απόφασης, το ποσοστό των θέσεων που αντιστοιχεί στην κατηγορία που εμπίπτουν οι Κύπριοι υποψήφιοι, αυξάνεται από 8% σε 10%. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις θα ξεπεράσουν τις 5.770 και θα είναι κατά 660 περίπου περισσότερες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (5.117).

Και το πιο σημαντικό; Η αύξηση αφορά θέσεις σπουδών σε Πανεπιστήμια και όχι σε ΤΕΙ.

Ειδικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του ελλαδικού υπουργείου προβλέπει τα εξής: «Για τους υποψήφιους της ειδικής κατηγορίας: Απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής που είναι απόφοιτοι σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: α) 10% για τα
τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων και τις σχολές Πανεπιστημίων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ όλων των επιστημονικών πεδίων και β) 20% για τα προγράμματα ιερατικών σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».

Τονίζεται ότι τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μειώνονται κατά 25%. Ωστόσο, η μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων περιορίζεται σε μόλις 8,94%. Ειδικότερα στα μεν Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% ενώ στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1%.

Ο αριθμός των εισακτέων, όπως μεταδίδουν ελλαδικά ΜΜΕ, έχει βασιστεί στις εξής τρεις παραμέτρους:
1) Στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013.
2) Στον μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μία πενταετία.
3) Στις προτάσεις των ιδρυμάτων, όπου αυτές υπήρχαν.
4) Στην αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που υλοποιήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος, επιβεβαίωσε όσα αποκαλύπτει το σημερινό δημοσίευμα του «Φ» ότι αυξάνονται την νέα χρονιά οι θέσεις για Κύπριους φοιτητές στα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα.

Το ποσοστό των Κυπρίων εισακτέων θα αυξηθεί από 8% σε 10%.

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου