Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κλείνουν ή συγχωνεύονται 48 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Καστοριά: Κλείνουν οι δήμαρχοι τα σχολεία λόγω... θέρμανσηςΚλείνουν ή συγχωνεύονται 48 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία
Σε συγχώνευση, κατάργηση και ίδρυση σχολικών μονάδων από το ερχόμενο σχολικό έτος προχωρά το υπουργείο Παιδείας.
  
Την κατάργηση 89 νηπιαγωγείων, 32 δημοτικών σχολείων και τη συγχώνευση 13 νηπιαγωγείων και 27 δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα βάσει υπουργικής απόφασης γνωστοποιεί τις αρμόδιες διευθύνσεις το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, πολλές σχολικές μονάδες -όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση- υποβιβάζονται ή προάγονται, ενώ ιδρύονται συνολικά τέσσερα νέα σχολεία -ένα δημοτικό σχολείο στην Αττική, δύο δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο στην περιφέρεια Ηπείρου.
ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ
Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, τα σχολεία που συγχωνεύονται είναι τα εξής: Στο Κιλκίς το δημοτικό σχολείο Γοργόπης και το 1ο δημοτικό σχολείο Αξιούπολης (έδρα η Αξιούπολη), το
δημοτικό σχολείο Πλαγιάς Παιονίας και το 2ο δημοτικό σχολείο Πολυκάστρου (έδρα το Πολύκαστρο), το δημοτικό σχολείο Τούμπας και το δημοτικό σχολείο Ευρωπού (έδρα ο Ευρωπός). Στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται το 6ο και το 7ο νηπιαγωγείο Πανοράματος (έδρα το Πανόραμα), στην Ημαθία συγχωνεύονται το 6ο και το 13ο νηπιαγωγείο Βέροιας (έδρα η Βέροια) και στις Σέρρες τα νηπιαγωγεία Αγίου Ιωάννη και Οινούσας (έδρα Οινούσα). Επιπλέον, υποβιβάζεται από 12θέσιο σε 10θέσιο το 26ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, από 6θέσιο σε 5θέσιο το δημοτικό σχολείο Νέων Ρόδων και από 2θέσιο σε μονοθέσιο το 1ο νηπιαγωγείο Συκιάς στη Χαλκιδική.
ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Στη Θεσσαλονίκη καταργείται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο Λοφίσκου, στην Ημαθία το 8ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας και το 17ο δημοτικό σχολείο Βέροιας, στην Πέλλα το δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς και στις Σέρρες το δημοτικό σχολείο Παραλιμνίου. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, στη Θεσσαλονίκη καταργείται το ολοήμερο νηπιαγωγείο Νέων Καλλινδοίων, το νηπιαγωγείο Ξηροποτάμου και το νηπιαγωγείο Μοδίου και στην Ημαθία το 11ο νηπιαγωγείο Νάουσας, το νηπιαγωγείο Παλαιού Σκυλιτσίου, το 8ο νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας και το 18ο νηπιαγωγείο Βέροιας. Στην Πέλλα καταργούνται το ολοήμερο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου Αλμωπίας, τα νηπιαγωγεία Αγροσυκιάς, Λεπτοκαρυάς, Άνυδρου, Πλαγιαρίου, Σωτήρα, Πλατάνης, το 2ο νηπιαγωγείο Καρυώτισσας, το 5ο νηπιαγωγείο Σκύδρας και το 6ο νηπιαγωγείο Αριδαίας. Στον νομό Σερρών καταργούνται τα νηπιαγωγεία Εμμανουήλ Παπά, Δαφνουδίου, Μαυρολόφου, Κορμίστας, Νικόκλειας, Αγίας Ελένης, Κουμαριάς, Ακριτοχωρίου, Καμαρωτού, Λιβαδοχωρίου, Κάτω Μητρουσίου και Αμμουδιάς, ενώ στο Κιλκίς καταργούνται τα νηπιαγωγεία Ρυζίων και Λαοδικήνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΟΕ «Στο ίδιο έργο θεατές»
«Είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές», αναφέρει στη «Μ», σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Κομνηνός Μαντάς. «Πρόκειται για αποφάσεις χωρίς λογική, χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια που προχωρούν με στόχο την ‘εξοικονόμηση' εκπαιδευτικών. Ως κλάδος φοβόμαστε για ακόμα χειρότερες εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι, για μεθοδεύσεις που θα προχωρήσουν με ‘οικονομίστικους' όρους παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση είναι ήδη βαρύτατα τραυματισμένη», τονίζει. Τέλος, ο κ. Μαντάς κάνει λόγο για συντονισμένες κινητοποιήσεις που ήδη οργανώνουν από κοινού ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, προαναγγέλλοντας πραγματικά «θερμό» Σεπτέμβρη.
Της Μαρίας Τερζούδη
μακεδονια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου