Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, με χρήση δακρυγόνων και με κανόνια νερού.
Η Αστυνομία άρχισε να ρίχνει τις σκηνές που διαδηλωτές έχουν στήσει στο πάρκο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, πάνω από 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ τα γύρω ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε πρόχειρα νοσοκομεία.

Μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα στην κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ. ενώ και στην πρωτεύουσα Άγκυρα χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε υπό τη μορφή τελεσιγράφου την αποχώρηση του κόσμου από το πάρκο έως την Κυριακή, προειδοποιώντας με επέμβαση της
αστυνομίας.
Σημειώνεται πως στην Κυριακή έχει προγραμματιστεί διαδήλωση των υποστηρικτών του Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ.
Πριν το τελεσίγραφο Ερντογάν, οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, αγνοώντας την προηγούμενη έκκληση Ερντογάν να αποχωρήσουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την ανάπλαση του πάρκου μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί σε σχέση με τις εναντίον της ανάπλασης προσφυγές.
«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας», αναφέρει η Πλατφόρμα Αλληλεγγύη Ταξίμ σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
Αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση για «πάγωμα» του κυβερνητικού σχεδίου, σημειώνοντας πως έαν ο δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι σύννομο, η πραγματοποίησή του θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε για μία ακόμη φορά την Παρασκευή τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το πάρκο, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των πρώτων βίαιων συγκρούσεων.
«Μείνατε στο πάρκο όσο περισσότερο μπορούσατε, εκθέσατε το μήνυμά σας. Εάν το μηνυμά σας αφορά το πάρκο Γκεζί, ελήφθη και αξιολογήθηκε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. «Τώρα σας παρακαλούμε να εγκαταλείψετε το πάρκο Γκεζί και να πάτε στα σπίτια σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου