Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Στον "μπαρμπέρη" και πάλι από τον Απρίλιο του 2014

Στον "μπαρμπέρη" και πάλι από τον Απρίλιο του 2014Τον Απρίλιο 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει πλήρως το δημοσιονομικό πρόγραμμα και θα έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ντάισελμπλουμ, στις 20 Ιουνίου θα συζητηθεί στο Eurogroup το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών της ευρωζώνης (και η οριστικοποίηση του Bail- in και του Bail- out για τις διασώσεις των τραπεζών) και το κατά πόσον θα έχει αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητο» το όλο θέμα, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του
μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση αναδρομικότητας, θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ (28% του ΑΕΠ), τα οποία σήμερα διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015- 2016, ανέφερε ότι «δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».
Στο πλαίσιο αυτών των διαρθρωτικών μέτρων στην ευρωζώνη, ο κ. Ντάισελμπλουμ έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ενώ, ερωτηθείς ειδικά για την πιθανότητα χρονικής επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει να κάνει με την προσήλωση και των δύο πλευρών (Ελλάδας και ευρωζώνης), και δεν νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει τώρα λόγος για περαιτέρω επιμήκυνσή του.
Στον πρόλογό του, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα». Είπε ότι υπάρχουν πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη και στην Ελλάδα από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου