Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για 2.000 απολύσεις υπαλλήλων

Αντίστροφη μέτρηση για 2.000 απολύσεις υπαλλήλωνΟι απολύσεις 2.000 υπαλλήλων και η διαθεσιμότητα 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο αποτελούν τις δύο βασικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης που θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν με την τρόικα, η οποία καταφθάνει στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι έχει φτάσει η ώρα των μεγάλων αλλαγών στο Δημόσιο και υπογραμμίζουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Η διαθεσιμότητα 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο και οι απολύσεις 2.000 υπαλλήλων αποτελούν τις δύο βασικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης, που θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν με την τρόικα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα των απολύσεων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, τον συντονισμό των υπουργείων προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ενώ τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις απολύσεις προσωπικού θα αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή στις 10 Ιουνίου. Το
τελευταίο Eurogroup έδωσε μια μικρή παράταση για την απόλυση των 2.000 υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει το συντομότερο τη λίστα των καταργούμενων φορέων. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Επικρατείας αφορούν την κατάργηση ή συγχώνευση μικρών φορέων που εκτιμάται ότι απασχολούν περίπου 400 υπαλλήλους, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται προτάσεις για «ξαφνικό θάνατο» ή συγχώνευση μεγάλων ΔΕΚΟ, απ' όπου αναμένεται να δουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο 1.000-1.500 εργαζόμενοι.
Οι εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις για την αναδιάρθρωση ή τη συγχώνευση μεγάλων δημόσιων οργανισμών θα τεθούν και στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.
Εντονος προβληματισμός υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την υλοποίηση των 12.500 διαθεσιμοτήτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για να τεθούν 12.500 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα απ' όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς που έχουν αξιολογηθεί. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως καταγράφονται διαφωνίες σχετικά με την πρόταση του Α. Μανιτάκη να διαχωριστεί η διαθεσιμότητα από τις απολύσεις. Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναζητηθούν 40.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων 25.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα μετακινηθούν και 15.000 θα απολυθούν στον βαθμό που η μνημονιακή υποχρέωση ήταν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εκ των οποίων οι 15.000 θα απολυθούν. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται το θέμα να συζητηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας με βασικό όρο να εφαρμοστούν τάχιστα τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών, απ' όπου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι χαμηλών προσόντων εντός του Ιουνίου. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο μέχρι τις 10 Ιουνίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα μόρια για την αξιολόγηση των προσόντων του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου