Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Εκτός ΣοσιαλΗστικής Διεθνούς το SPD

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εγκαταλείπουν τη Σοσιαλιστική Διεθνή, επειδή θεωρούν ότι η οργάνωση αυτή είναι πλέον ένας σιωπηλός, απλός θεατής των κοσμογονικών εξελίξεων που συμβαίνουν στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα της Γερμανίας, αντί να πληρώσει την ετήσια συνδρομή μέλους για το 2013, ύψους 100.000 λιρών Αγγλίας, κατέβαλε μόνον 5.000 λίρες (6.000 ευρώ) και στο εξής θα μετέχει στις ετήσιες συνόδους της Διεθνούς μόνον ως παρατηρητής.

Μετά το «κράξιμο» της νεαρής Ισπανίδας Μπεατρίθ Ταλεγόν για τις δαπάνες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οργάνωση με πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου δέχθηκε ένα σημαντικό πολιτικό πλήγμα λόγω της απόφασης του πανίσχυρου SPD.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπως υποστήριξε ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή
του στο περιοδικό «Focus», έχει πάψει να έχει ουσιαστικές θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα. «Πρέπει κανείς να αντιληφθεί με νηφαλιότητα ότι τα τελευταία χρόνια η Σ.Δ. δεν προσέφερε την παραμικρή ουσιαστική συμβολή είτε για τις ακρότητες των χρηματοοικονομικών αγορών ούτε για άλλες παγκόσμιες προκλήσεις». Το SPD δεν προτίθεται να αποχωρήσει επισήμως από τη διεθνή οργάνωση των Σοσιαλδημοκρατικών, Σοσιαλιστικών και Εργατικών κομμάτων, που σχηματίστηκε το 1951, ως διάδοχος της Εργατικής και Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία είχε ιδρυθεί το 1889.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται όμως να δημιουργήσουν μια νέα διεθνή οργάνωση, με το όνομα «Προοδευτική Συμμαχία», και προγραμματίζουν την ίδρυσή της στις 22 Μαΐου, στη Λιψία, όπου -όπως υποστηρίζουν- αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον 50 συγγενικών κομμάτων. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα γίνει αυτό που δεν μπορεί πλέον να είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής: η πλατφόρμα για τον σοσιαλδημοκρατικό διάλογο σε παγκόσμια κλίμακα», υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση του SPD σχετίζεται με τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου, για τις οποίες όλες οι δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν περίπου 20 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες. Προσπαθούν να αποσυνδέσουν, στη συνείδηση του Γερμανού ψηφοφόρου, το κόμμα τους από την έννοια του σοσιαλισμού, στην εποχή της μονοκρατορίας του καπιταλισμού. Επιδιώκουν να το ταυτίσουν με τον προοδευτικό-κεντρώο χώρο, ελπίζοντας να προσελκύσουν ψήφους από πολίτες για τους οποίους ο όρος «σοσιαλιστικό» αποτελεί ταμπού.

Θ. ΚΟΥΒΑΚΑΣ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου