Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Morgan Stanley: Τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ για να σώσει την περιφέρεια από την πιστωτική ασφυξία


Τις χώρες της περιφέρειας που εξαρτώνται έως και κατά 80% για την οικονομική τους ανάπτυξη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χτυπά περισσότερο η πιστωτική ασφυξία, διαπιστώνει με σημερινή μελέτη της η Morgan Stanley.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της περιφέρειας είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης. Όμως, την ίδια στιγμή, αυτές οι οικονομίες της περιφέρειας εξαρτώνται περισσότερο για την ανάπτυξή τους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, η Morgan Stanley δείχνει ότι η αδυναμία της ΕΚΤ να “περάσει” τις μειώσεις επιτοκίων (ειδικά καθώς ετοιμάζεται να ρίξει ξανά το κόστος δανεισμού αυτή την εβδομάδα) στην πραγματική οικονομία της περιφέρειας, καταδικάζει τις χώρες αυτές να παραμείνουν βυθισμένες στην ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, στην Κύπρο, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία εξαρτάται σε ποσοστό 80% από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως, η Κύπρος είναι η χώρα όπου οι επιχειρήσεις αυτές συναντούν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο δανεισμό.

Ακολουθεί από κοντά η Ελλάδα και μετά η Πορτογαλία.

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, δεν υπάρχει μία και μοναδική δράση την οποία μπορεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ για να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα της πιστωτικής ασφυξίας στην περιφέρεια.

Αντίθετα, ο οίκος προτείνει μία ευρύτερη στρατηγική, που θα στηριχθεί σε 4 βασικούς άξονες:

1) Κεφάλαια: Λιγότερο αυστηροί κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε σχέση με τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεσματικότερα stress tests για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων κτλ.

2) Χρηματοδότηση: Ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ, στο οποίο θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του haircut και διεύρυνση των collaterals που γίνονται αποδεκτά στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, καθώς και αγορές τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων από την ΕΚΤ.

3) Ρίσκο των δανείων: Να δοθούν εγγυήσεις, πιστώσεις εξαγωγών και να μειωθεί το ρίσκο των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω άλλων προγραμμάτων.

4) Παράκαμψη της τραπεζικής διαμεσολάβησης: Ο προτεινόμενος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δεν θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση venture capitals και μη τραπεζικών καναλιών χρηματοδότησης.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου