Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Γάτες μιλάμε: Η MI5 ήθελε να στρατολογήσει τον "ταλιμπάν"

Η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας MI5 είχε επιχειρήσει πριν από περίπου έξι μήνες να στρατολογήσει τον έναν από τους δύο δράστες της δολοφονίας του στρατιώτη στο Λονδίνο, σύμφωνα με δηλώσεις ενός φίλου του στο BBC, ο οποίος μετά τη συνέντευξη συνελήφθη.

Ο Μάικλ Αντεμπολάτζο απέρριψε την πρόταση, ωστόσο η MI5, σύμφωνα με τον φίλο του Αμπού Νουσάιμπαχ, δεν σταμάτησε να τον πιέζει. «Σχεδόν παρενοχλείτο από την Μ15, αυτό είναι κάτι που μου δήλωσε σαφώς», τόνισε.

Όπως ανακοινώθηκε ο Αμπού Νουσάιμπαχ συνελήφθη μετά τη συνέντευξη ως ύποπτος για πιθανή συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Οι αρχές πραγματοποίησαν επίσης έρευνες σε δύο σπίτια
στο ανατολικό Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο Αμπού Νουσάιμπαχ μιλώντας στο BBC οι υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας πίεζαν τον Μάικλ Αντεμπολάτζο, μεταξύ άλλων, γιατί «ήθελαν να μάθουν αν γνώριζε ορισμένα άτομα».

Επιπλέον δήλωσε πως παρατήρησε μια «αλλαγή» στον φίλο του μετά από ένα ταξίδι του στην Κένυα, πριν από ένα χρόνο, όπου κρατήθηκε προσωρινά από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Νουσάιμπαχ, ο Αντεμπολάτζο είχε κακοποιηθεί κατά την κράτησή του σωματικά και σεξουαλικά την ώρα της ανάκρισης.

«Μετά από αυτό απομονώθηκε, κλείστηκε στον εαυτό του, ήταν λιγότερο ομιλητικός», ανέφερε και πρόσθεσε πως η MI5 τον προσέγγισε με την επιστροφή του στο Λονδίνο. «Στην αρχή τον ρωτούσαν αν γνωρίζει ορισμένα άτομα και στη συνέχεια του πρότειναν να συνεργαστεί μαζί τους».

Σημειώνεται πως ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο και ο συνεργός του, ο 22χρονος Μάικλ Αντεμπογουέιλ, που τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου