Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

H Τουρκία θα μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες;


turk hava kuvvetleri-630x472Η συμφωνία που φαίνεται πως έχει πετύχει η τουρκική κυβέρνηση με το PKK για κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ανταρτών από τη νοτιοανατολική Τουρκία θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας και την οικονομία της χώρας. Θα υπάρχουν αλλαγές που θα επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Η γειτονική χώρα κάθε χρόνο δαπανά περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές δαπάνες. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι αγορές νέων οπλικών συστημάτων, αλλά μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών περιλαμβάνουν τις μεγάλες δαπάνες για την διατήρηση του στρατού και τις καθημερινές επιχειρήσεις των μονάδων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση αν το Κουρδικό επιλυθεί οριστικά ενδέχεται να
μειώσει μέρος των δαπανών αυτών διοχετεύοντας τα ποσά αυτά σε επενδύσεις υποδομών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όμως και η ενδεχόμενη μετακίνηση πολλών στρατιωτικών μονάδων από τις ανατολικές επαρχίες στις δυτικές ενδέχεται να αυξήσουν την απειλή για τη χώρα μας. Για παράδειγμα η Τουρκία διαθέτει 100 ελικόπτερα με ικανότητα μεταφοράς 16 στρατιωτών το κάθε ένα, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου οι στρατός τα χρησιμοποιούσε στις επιχειρήσεις στις ορεινές περιοχές. Αυτά τα ελικόπτερα ενδέχεται να μετακινηθούν σε περιοχές κοντά στις χώρα μας. Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως λόγω των μαχών με το PKK η Τουρκία έχει δαπανήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια!
« Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να είχαμε κατασκευάσει 400 γέφυρες στο Βόσπορο. Λόγω της τρομοκρατίας χάσαμε 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσαμε να είχαμε κατασκευάσει σιδηρόδρομο 100.000 χιλιομέτρων. Ενώ για τα έργα των υποδομών την τελευταία δεκαετία ξοδέψαμε 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Εύχομαι να τελειώσει ο μπελάς αυτός και να δαπανήσουμε χρήματα αντί στους εξοπλισμούς προς τα έργα υποδομής». (οnalert)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου