Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Το σχέδιο Σόιμπλε για ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο

Το σχέδιο Σόιμπλε για ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε  για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η αρχή θα γίνει από την Ισπανία. Η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) αναμένεται να χορηγήσει δάνειο ύψους έως 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο ισπανικό ίδρυμα ICO (Instituto de Crédito Oficial) με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνει η Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Για παρόμοιες εγγυήσεις υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια τα δάνεια θα χορηγούνται σε δόσεις στο ICO και αφού προηγουμένως έχει επέλθει
διμερής συμφωνία για το σκοπό της δανειοδότησης, π.χ. για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο που δεν θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Σήμερα το ισπανικό ινστιτούτο ICO αξιολογείται στις διεθνείς αγορές με ΒΒΒ+, όπως άλλωστε και το ισπανικό κράτος. Η Handelsblatt εκτιμά ότι προφανώς οι όροι δανειοδότησης για τους Ισπανούς από την KfW θα είναι πιο ευνοϊκοί από εκείνους των αγορών. Την προσεχή εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πρότυπο για Ελλάδα και Πορτογαλία

Ήδη η KfW παρέχει τεχνογνωσία για την ίδρυση αντίστοιχης αναπτυξιακής τράπεζας και στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με την Handelsblatt, η διμερής πρωτοβουλία Γερμανίας-Ισπανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler, δηλώνει στην εφημερίδα ότι «τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία η KfW στηρίζει με τεχνογνωσία τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ώστε να ιδρυθούν αντίστοιχα ινστιτούτα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας».

Το προεδρείο των Γερμανών Φιλελευθέρων στηρίζει επίσης την παρέμβαση της KfW ή ακόμη και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ δηλώνει σχετικά ότι «δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι σοβαρές επιχειρήσεις για τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνήσεων» στις χώρες της κρίσης. Προτείνει μάλιστα να αποσυνδεθεί στο μέλλον η αξιολόγηση μεμονωμένων επιχειρήσεων από εκείνη του κράτος στο οποίο εδρεύουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου