Οι επιστροφές φόρου παγώνουν τις φορολογικές δηλώσεις Η σημερινή και αναμενόμενη αναβολή της έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής του taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά, δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα τεχνικής φύσεως στο κέντρο πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών. Πέραν των λεπτομερειών που έχουν να κάνουν με τη σωστή λειτουργία των συστημάτων του taxisnet, πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος μετάθεσης της προθεσμίας έναρξης για την υποβολή δηλώσεων είναι οι επιστροφές φόρου. Στην Καραγιώργη Σερβίας έχουν διαπιστώσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ότι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι φέτος πολύ περισσότερα σε σχέση με το 2012.
Δείτε γιατί:
Λόγω του γεγονότος ότι το 2011 μειώθηκε το αφορολόγητο δυο φορές από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ η μηνιαία παρακράτηση φόρου ήταν χαμηλότερη από αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών να κληθεί να πληρώσει πέρσι σημαντικά αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα του 2011. Το 2012 όμως ήταν μια χρονιά όπου δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο αφορολόγητο (διατηρήθηκε στα 5.000 ευρώ) και όπου εξακολούθησαν να
υπάρχουν οι φοροαπαλλαγές.
Με δεδομένα όλα αυτά εκτιμάται ότι οι επιστροφές φόρου στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι σημαντικά αυξημένες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δημόσιο να πρέπει να καταβάλλει περισσότερα χρήματα στους φορολογούμενους (όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα αλλά και σε πολλές εταιρείες λόγω ζημιογόνας χρήσης), γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην πορεία των εσόδων.
Μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ο φόρος υπολογίζεται άμεσα και το εκκαθαριστικό εκτυπώνεται την αμέσως επόμενη στιγμή, οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πλέον από το πρώτο λεπτό για το τι χρωστούν ή έχουν να λάβουν και συνεπώς οι καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου θα προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις σε μια περίοδο όπου για όποιον πρέπει να πληρώσει στο δημόσιο τα χρήματα ζητούνται επιτακτικά.
Η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών μιλάει για ενεργοποίηση της εφαρμογής μέσα στην εβδομάδα, χωρίς όμως να αποκλείεται και νέα παράταση.
 news.gr