Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η Τουρκία υπέγραψε πυρηνική συμφωνία με την Ιαπωνία

Η Τουρκία υπέγραψε πυρηνική συμφωνία με την Ιαπωνία Συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση.

Η σύμβαση ύψους 22 δισ. δολαρίων είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της Ιαπωνίας για ένα υπερπόντιο πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από το φονικό τσουνάμι που κατέστρεψε τον σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σχετικά ότι οι επαφές με την Ιαπωνία θα μετατραπούν σε μια «στρατηγική εταιρική σχέση».

«Αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα μας αναστάτωσε όλους. Αλλά αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν. Η ζωή συνεχίζεται. Προχωράμε τώρα σε επιτυχημένα βήματα με τη χρήση της βελτιωμένης
τεχνολογίας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα των νέων προσπαθειών της Ιαπωνίας για ανανέωση των πυρηνικών τεχνολογιών της στο εξωτερικό, παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για την ασφάλειά τους.

Μία από τις ιαπωνικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην κοινοπραξία είναι η Mitsubishi Heavy Industries. Πρόεκιται για μια από τις εταιρείες που βρισκόταν πίσω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό του 2011 και το καταστροφικό τσουνάμι.

Η Τουρκία επίσης δοκιμάζεται από σεισμούς, και η κυβέρνηση παρέθεσε την εμπειρία της Ιαπωνίας στην αντισεισμική προστασία ως έναν από τους παράγοντες που συνετέλεσαν για την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι άλλες επιχειρήσεις της κοινοπραξίας είναι Itochu Corporation και η γαλλική επιχείρηση κοινής ωφέλειας GDF Suez.

Η Ιαπωνία θέλει να τονώσει τις εξαγωγές της τεχνογνωσίας της, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη και να ξεφύγει από τη στασιμότητα που βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη Τουρκία, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται.

Το νέο πυρηνικό εργοστάσιο θα είναι το δεύτερο της Τουρκίας. Σήμερα η γείτονος χώρα εξαρτάται κατά 97%  από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου