Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Έρχεται μέχρι τον Αύγουστο νέα ρύθμιση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά Κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τα δάνεια επεξεργάζεται η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος

Έρχεται μέχρι τον Αύγουστο νέα ρύθμιση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά Το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, όπως προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, καταρτίζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των “ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων” και ενώ αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε το νομοθετικό κείμενο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δε δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.

Τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, εντός του οποίου θα αμβλυνθεί το φαινόμενο της υπερχρέωσης, έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να συστήσει έναν κοινό τραπεζικό κώδικα, που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων. Αναλυτικότερα, θα επιδιωχθεί να τυποποιηθεί για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου