Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αγωγός Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας

xartis aozΧάρτης που παρουσιάζει έναν πιθανόν αγωγό που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα διέρχεται μέσω Κύπρου στην Ελλάδα και απο εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατατέθηκε στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποτελεί ένδειξη ότι ένας τέτοιος αγωγός αποτελεί μια πιθανή επιλογή της Ε. Ένωσης στις προσπάθειες που καταβάλλει για ενεργειακή αυτάρκεια και απεξάρτηση από το ρωσικό μονοπώλιο.

Αναφορά στο χάρτη αυτό, τον οποίο παρουσιάζουμε, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συζήτηση στη
Σύνοδο για τα θέματα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

«Τόνισα ότι ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση, και όπως διαφάνηκε από την όλη συζήτηση, η ηγεσία της ΕΕ εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και υπόλοιπής Ευρώπης». (newsit.cy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου