Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Χωρίς αλλαγές το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Με τις σκληρές ποινές που ήδη προβλέπονταν για τα ρατσιστικά εγκλήματα και χωρίς αλλαγές ξανακατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει τριβές μεταξύ του Μαξίμου και του υπ. Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις 21 Μαΐου και αναμένεται να υπάρξουν εισηγήσεις για βελτιώσεις τους, ίσως δε να γίνει ακόμη πιο δρακόντειος ο νόμος καθώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επιθέσεις με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρεόνται από το υπ. Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής), αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως
200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Η διάταξη αυτή «δείχνει» κατ’ ευθείαν στη Χρυσή Αυγή και ήδη έχει προκαλέσει την αντίδρασή της. Πάντως, με τους συγκεκριμένους κανόνες που θα επιβληθούν δεν αποκλείεται να υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων Χρυσαυγιτών βουλευτών οι οποίοι επανειλημμένως έχουν παραβεί τους νόμους.
Ακόμη, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 – 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.
Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.
Ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου