Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τυπώνουν και ...χαίρονται - Στα ύψη τα χρηματιστήρια, μείωση της ανεργίας και μηδενικό κόστος δανεισμού

Με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 15.000 μονάδες και τον S&P 500 να εισέρχεται και επίσημα σε bull market, καθώς σημειώνει άνοδο 20% από το Νοέμβριο, καταρρίπτοντας και νέο ιστορικό ρεκόρ, η Wall Street δείχνει να αφήνει για πάντα πίσω της την κρίση του 2008. Και οι επενδυτές το πιστεύουν. 

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που έχουν στο αμερικανικό κράτος, είναι ότι δέχθηκαν σήμερα να του δανείσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 δισ. δολαρίων εντελώς... δωρεάν.

Τα 2,3 τρισ. δολάρια που έχει ρίξει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke στο χρηματοοικονομικό σύστημα από το 2008 έχουν καταφέρει να ξεδιαλύνουν και τις τελευταίες ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία. Η απασχόληση συνεχίζει να δίνει θετικές ενδείξεις και η αγορά κατοικιών -το

λεγόμενο και “σημείο μηδέν” της κρίσης του 2008- ανακάμπτει.

Παρόλα αυτά, ο Bernanke δεσμεύεται να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα (ουσιαστικά να τυπώνει χρήμα), έως ότου είναι βέβαιος ότι η αμερικανική ανάκαμψη βρίσκεται σε ασφαλή τροχιά.

Δεν είναι, εξάλλου, μόνος του. Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, πλημμυρίζει το παγκόσμιο σύστημα με ρευστότητα, στην προσπάθειά του να δώσει τέλος στον ιαπωνικό αποπληθωρισμό και να επιτύχει πληθωρισμό 2% στα επόμενα δύο χρόνια.

Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές βρίσκεται κατά κανόνα ένα βήμα πίσω από την κρίση, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ, στο 0,5%, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τη ροή χρήματος προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το δικό της βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 2,75%.

Αυτή η τεράστια ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών (η Deutsche Bank σε πρόσφατη μελέτη της υπολόγιζε ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν τυπώσει 7 τρισ. δολάρια από τις αρχές της κρίσης), πλημμυρίζει πια τις αγορές και σε συνδυασμό με τις θετικές ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα σε μετοχές και ομόλογα.

Πάνω από τις 15.000 μονάδες ο Dow Jones

Ξεπέρασε τις 15.000 μονάδες ο Dow Jones, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται και επίσημα σε bull market καθώς έχει σημειώσει άνοδο 20% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου.

Στις 21:30, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,46% στις 15.038 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 51% στις 1.625 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,08% στις 3.395 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους.

Ανάμεσα στους βασικούς κλάδους του S&P 500, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι βιομηχανικές δίνουν το έναυσμα της ανόδου, ενώ οι τεχνολογικές και οι χρηματοοικονομικές υποχωρούν.

“Η αγορά δείχνει ακόμα καλό κάρμα από τα στοιχεία της απασχόλησης της περασμένης εβδομάδας. Κάποια από τα νέα που έρχονται από την Ευρώπη ήταν επίσης λίγο πιο θετικά, με την έρευνα για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία να βοηθά”, δηλώνει στο CNBC ο Cam Albright, της Wilmington Trust Investment Advisors.

Πραγματικά, οι βιομηχανίες παραγγελίες στη Γερμανία σημείωσαν το Μάρτιο αναπάντεχη αύξηση, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν τη μείωσή τους, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες της περιοχής να κυμαίνονται σε νέα υψηλά 5ετίας και ο γερμανικός DAX να αγγίζει νέο ιστορικό υψηλό.

Βοηθούν και τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα από τις HSBC, Commerzbank και Allianz.

Ωστόσο, στη Wall Street ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται πιέσεις. Η Apple υποχωρεί, παρότι ο γνωστός διαχειριστής hedge fund David Einhorn δήλωσε ότι αύξησε τις θέσεις του στη μετοχή. Η αγορά αντιμετώπισε την είδηση σαν μια ευκαιρία να κατοχυρώσει τα τελευταία κέρδη που έδωσε ο τίτλος.

Πιέσεις δέχονται επίσης η Google και η Microsoft.

Η Walt Disney θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από το 80% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το πρώτο τρίμηνο, το 68% εξέπληξε θετικά με τα κέρδη του.

Οι ΗΠΑ δανείστηκαν 20 δισ. δολάρια... δωρεάν

Δωρεάν δανείστηκε σήμερα στις αγορές ομολόγων το αμερικανικό κράτος, για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν πλήρωσε επιτόκιο για τα 20 δισ. δολάρια των εντόκων γραμματίων τεσσάρων εβδομάδων που εξέδωσε.

Η έκδοση αποδεικνύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ωφελείται από την προσφορά βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, καθώς μειώνει το δανεισμό της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ύψος της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων ήταν το μισό σε σχέση με τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τον Απρίλιο, που είχαν ανέλθει στα 45 δισ. δολάρια.

Βασικοί αγοραστές των αμερικανικών εντόκων γραμματίων είναι τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, καθώς και αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Τα έντοκα αυτά θεωρούνται από τους πιο ασφαλείς τίτλους, ενώ αποτελούν μια αγορά με τεράστια ρευστότητα.

Στη σημερινή δημοπρασία, το αμερικανικό Δημόσιο έλαβε προσφορές 5,42 δολαρίων για κάθε ένα δολάριο εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζήτηση από το Δεκέμβριο του 2011.

Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων κυμαίνονται κοντά στο μηδέν, καθώς η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια του δολαρίου ανάμεσα στο μηδέν και το 0,25% από το Δεκέμβριο του 2008.





newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου