Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ισχυρές αναταράξεις από το αντιρατσιστικό

Η κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται με σημείο αιχμής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και η λύση θα αναζητηθεί σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Ν.Δ. (και επισήμως από χθες) αμφισβητούν την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι  το ισχύον νομικό πλαίσιο από το 1979 είναι επαρκές. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. πιέζουν να προωθηθεί η πρόταση Ρουπακιώτη, με τον Ευ. Βενιζέλο να ζητά (από τη Λειψία όπου βρισκόταν χθες) σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τάχιστα και τον Φώτη Κουβέλη να στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης (σε ομιλία του στα Γιάννενα). Ο ένας μετά τον άλλον βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν την αντίθεσή τους προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει την ενδοκυβερνητική αντάρα καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. ότι «κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή».
Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για τη χώρα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα σύσκεψης στο γραφείο του γραμματέα της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θανάση Μπούρα, τη Δευτέρα, όπου συμφωνήθηκε ότι ο νόμος 927/79 δεν έχει κενά σε σχέση με το νέο νόμο Ρουπακιώτη. Η Ν.Δ. επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες. Στη σύσκεψη της Ν.Δ. τη Δευτέρα συμμετείχαν: ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Αναστάσιος Νεράντζης, και ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Προκόπης Παυλόπουλος.
Σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκου, αναφέρεται ότι από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που εξέτασε το νομοσχέδιο «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΔΗΜ.ΑΡ., με τον εκπρόσωπό της, Ανδρέα Παπαδόπουλο, να τονίζει: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, επανέλαβε πως η κατάθεση και η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστούν διεθνή υποχρέωση της χώρας και τόνισε ότι η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς», κατέληξε.
O πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., από τα Γιάννενα, τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδημοκρατικές και ακροδεξιές πρακτικές και τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας απέναντι στους μετανάστες». Και πρόσθεσε: «Ταχθήκαμε υπέρ της άμεσης υπερψήφισης του αντιρατσιστικού. Αυτονόητη είναι η συμπαράταξή μας με τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προς αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα παρέμβασή του καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία ότι «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή και υπενθυμίζει ότι η ρατσιστική βία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν χρειάζεται» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον Real Fm, ενώ αποστάσεις από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ως έχει, κράτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στον Αlpha 9.89. Αναφερόμενος στο άρθρο περί δημόσιου εγκωμιασμού, ζήτησε πιο σωστή και ακριβή διατύπωση, ως προς το δικαίωμα γνώμης σε ιστορικά ζητήματα, καθώς επιφέρει ποινή φυλάκισης.
Αγγελική Σπανού στον ΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου