Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Άγρια κόντρα για την ιθαγένεια στην Ιταλία> Δημοψήφισμα απαιτεί ο Μπέμπε Γκρίλο

a9966_3c3e13a2999c7727b5d4db3c5c81c56aΑντίθετος στην υιοθέτηση του νόμου που θα προβλέπει την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδια μεταναστών εμφανίζεται ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκρίλο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος νόμος πριν ψηφιστεί από την ιταλική βουλή θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. «μόνον μετά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Γκρίλο αναφέρει, «αν θεωρηθεί αναγκαίο να αλλάξουν οι ισχύοντες κανόνες, τότε πρέπει να επιλεγεί η οδός του δημοψηφίσματος κι όχι αυτό να γίνει με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας βουλευτών».
Η στάση του Μπέπε Γκρίλο έρχεται, ουσιαστικά, σε απάντηση των δεσμεύσεων της νέας υπουργού αρμόδιας για την ένταξη των μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ. Η κ. Κιέντζ έχει δεσμευτεί ότι θα
δώσει μάχη για να ψηφιστεί νόμος που να προβλέπει την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία.
Παράλληλα ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων πρόσθεσε ότι «στην Ιταλία υπάρχει ήδη ένας νόμος που επιτρέπει στα παιδιά με αλλοδαπούς γονείς τα οποία γεννιούνται και διαμένουν στην χώρα ως το 18ο έτος της ηλικίας τους να ζητούν την ιταλική υπηκοότητα μόλις ενηλικιώνονται».
Η συγκεκριμένη θέση του Μπέπε Γκρίλο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία ανέφερε χαρακτηριστικά, «Σε μια χώρα που γνώρισε την ασέβεια των φυλετικών διακρίσεων του φασισμού και του τελευταίου νόμου περί μετανάστευσης του 2002, τον οποίο ενέκρινε η κεντροδεξιά, ο Γκρίλο μας δείχνει σήμερα πως θεωρεί ότι τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών δεν είναι μια σημαία που πρέπει να κυματίζει ελεύθερα».
Την θέση περί δικαιώματος στην ιταλική ιθαγένεια για κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται στην χώρα συμμερίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Αριστερά και Ελευθερία.
Επιφυλάξεις ωστόσο εκφράζει μέρος του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με δηλώσεις του γραμματέα του Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ κάθετα αντίθετη είναι η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου