Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ισπανία: Στη φυλακή ο πρώτος τραπεζίτης για την κρίση

blesaΗ εικόνα του Μιγκέλ Μπλέσα, του πρώην Προέδρου της Caja Madrid, να οδηγείται στη φυλακή χθες μονοπωλούσε στα Μέσα Ενημέρωσης της Ισπανίας. Τώρα συζητείται ποιός άλλος θα ακολουθήσει… Ο δικαστής Ελπίδιο Χοσέ Σίλβα διέταξε τη φυλάκιση του Μπλέσα, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες η Caja Madrid προχώρησε σε εξαγορά αμερικανικής τράπεζας το 2008, λίγο πριν δηλαδή ξεκινήσει το τσουνάμι της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο Μπλέσα πάντως αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος σήμερα με εγγύηση 2,5 εκατ. ευρώ. Το διαβατήριο του κατασχέθηκε.
Η απόφαση από έναν δικαστή να βάλει πίσω απ’ τα κάγκελα της φυλακής έναν τραπεζίτη που είχε στα χέρια του την τύχη μίας αποταμιευτικής τράπεζας που κατέρρευσε οδηγώντας την Ισπανία να αναζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια 41 δις ευρώ μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης αφού δείχνει ότι και οι τραπεζίτες είναι υπόλογοι στο νόμοι, εκτιμά ο Χαβιέ Ντίαζ Χιμένεζ,
καθηγήτης στο IESE Business School στη Μαδρίτη.
Η Caja Madrid συγχωνεύτηκε με την Bancaja και πέντε άλλες αποταμιευτικές τράπεζες το 2010 για να σχηματίσουν τον όμιλο Bankia, που πέρυσι χρειάστηκε χρηματοδοτική βοήθεια 22 δις ευρώ για να μην καταρρεύσει.
«Αυτό είναι κάθαρση», λέει ο Ντίαζ Χιμένεζ στο Bloomberg, συμπληρώνοντας: «υπενθυμίζει ότι και οι τραπεζίτες με τους μεγάλους μισθούς και τα προνόμια έχουν και ευθύνες και ότι στη δημοκρατία ο καθένας πρέπει να είναι υπόλογος για τις πράξεις του».
Ο δικαστής εξετάζει το ρόλο του Μπλέσα σε πιθανά εγκλήματα που συμπεριλαμβάνουν εταιρείες «φαντάσματα» και πλαστά έγγραφα. Στην απόφαση του για την φυλάκιση του Μπλέσα ανέφερε πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων» στην εξαγορά της City National Bank of Florida απ’ την Caja Madrid το 2008. Η εξαγορά προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, είπε.
Στην απόφαση του ο δικαστής έγραψε ότι ο Blesa δηλώνει πως το αντίτιμο για την εξαγορά της City National Bank of Florida ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αντίστοιχες εξαγορές που είχαν κάνει στην περιοχή άλλες ισπανικές τράπεζες διότι η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο κερδοφόρα.
Ωστόσο η εξαγορά, όπως αποφάνθηκε ο δικαστής ήταν «προβληματική».
Ο Μπλέσα είναι ο πρώτος τραπεζίτης που φυλακίζεται μετά την έρευνα που ξεκίνησε στην Ισπανία για τη διαχείριση των πρώην αποταμιευτικών τραπεζών. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη έρευνα για 21 άλλους επικεφαλής αποταμιευτικών τραπεζών (ως το 2010 υπήρχαν 45 τέτοιες τράπεζες).
Ο Μπλέσα ήταν Πρόεδρος της Caja Madrid για 13 χρόνια ως το 2010, όταν ο Ροντρίγκο Ράτο, πρώην εκπρόσωπος της Ισπανίας στο ΔΝΤ και υπ. Οικονομικών της Ισπανίας, ανέλαβε τα ηνία. Ο Ράτο ηγήθηκε της συγχώνευσης που δημιούργησε τη Bankia και παραιτήθηκε απ’ τη θέση πέρυσι το Μάιο, πριν δηλαδή η κυβέρνηση ανακοινώσει την κρατικοποίηση της της Bankia. Ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα για τα 33 μέλη του ΔΣ της Bankia με πιθανές κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν απάτη, ψευδή λογιστική και δόλια διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου