Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ρομπάι: Προωθήστε την ανάπτυξη

Ρομπάι: Προωθήστε την ανάπτυξη Την εκτίμηση ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα «πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

«Η λήψη αυτών των μέτρων είναι πολύ πιο επείγουσα από ποτέ άλλοτε. Έπειτα από μία τριετία επιχειρήσεων κατάσβεσης, η υπομονή απέναντι στη λιτότητα κατανοητά αρχίζει να εξαντλείται», τόνισε ο Φαν Ρόμπαϊ.

«Γνωρίζω πως είναι μία στιγμή που απαιτεί πολιτικό θάρρος και αρκετοί ηγέτες επιδεικνύουν αυτό το θάρρος, ακόμη κι εδώ στην Πορτογαλία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «αν και στην πλειοψηφία δεν αρέσουν αυτού του είδους τα μέτρα, πολλοί απ’
αυτούς γνωρίζουν πως είναι αναπόφευκτα. Ο κόσμος έχει την πλήρη αίσθηση αυτού του πράγματος».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παρεκκλίνει ακόμη από την πορεία της μείωσης των ελλειμμάτων και θα πρέπει να ανακαλύψει «την ορθή οδό» ανάμεσα στις δαπάνες για μείωση του ελλείμματος και τα μέτρα για την ανάπτυξη, ενώ θα εξακολουθήσει την πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα εξασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Επίσης υπογράμμισε ότι σε καιρούς κρίσης, όπως αυτούς που διανύει σήμερα η Ευρώπη, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν κινδύνους «εντός των κομμάτων τους και προσωπικά» και να δράσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, ακόμη κι εάν δεν χαίρουν «άμεσα» της λαϊκής στήριξης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τα κόμματα που υποστήριζαν τις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές.

Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αμβλύνουν το κύριο πρόβλημα της παρούσης στιγμής και αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν άλλους επενδυτικούς κινδύνους. Ο Φαν Ρόμπαϊ όμως δεν ανέφερε σαφώς ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου