Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην αεριοκίνηση των αυτοκινήτων που παράγουν

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην αεριοκίνηση των αυτοκινήτων που παράγουνΔυναμική στροφή στην αεριοκίνηση προδιαγράφουν οι κινήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, που πιέζει όλο και περισσότερο να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για την ανάπτυξη της χρήσης του καυσίμου σε οχήματα. Χαρακτηριστική της τάσης, που συνεπικουρείται από τις εξελίξεις στο σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ, είναι και η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, General Motors, Dan Akerson, στο πλαίσιο του φημισμένου ενεργειακού συνεδρίου IHS CERAWeek 2013. Ο κ. Akerson απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Ομπάμα να υιοθετήσει μια νέα εθνική ενεργειακή πολιτική, η οποία και θα έχει ως στόχο να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών για πιο αποδοτικά καύσιμα αυτοκίνησης. Ο κ. Akerson επανέλαβε τον ρόλο-«κλειδί» που καλείται να παίξει σε αυτήν την κατεύθυνση η αυτοκινητοβιομηχανία, ανανεώνοντας τον παγκόσμιο στόλο των οχημάτων με πιο αποδοτικά από πλευράς κατανάλωσης καύσιμα.
Το φυσικό αέριο αποτελεί, πάντως, μαζί με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα τις πλέον αποδοτικές λύσεις. Ωστόσο, για την ανάπτυξη του καυσίμου στην αγορά των ΗΠΑ απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες, κυρίως στο επίπεδο της δημιουργίας υποδομών και σταθμών τροφοδοσίας CNG. Έτσι, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μερικές εκατοντάδες σταθμοί ανεφοδιασμού στις ΗΠΑ και κυρίως
στην Καλιφόρνια.
Παρ΄ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι τα αυτοκίνητα CNG αποτελούν μακράν την πιο φιλική για το περιβάλλον και αποδοτική ως προς την απόδοση του καυσίμου λύση σε οχήματα με μηχανές εσωτερικής καύσης.
Ο κ. Akerson ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να συγκαλέσει μια επιτροπή που θα εξετάσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ, η οποία θα αναλύει την πρόοδο και θα αναθεωρεί τους στόχους ανά πενταετία, με σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για την αεριοκίνηση εντείνεται και από το γεγονός ότι το αέριο είναι ένα καύσιμο σε αφθονία και σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος στη χώρα, μετά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής που ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας με την ανάπτυξη του shale gas.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του καυσίμου είναι εξαιρετικά ελκυστικές, με το φυσικό αέριο να τιμολογείται περίπου στο ένα τρίτο της τιμής της βενζίνης.
Στις ΗΠΑ το φυσικό αέριο αξιοποιείται ως καύσιμο κυρίως σε οχήματα επαγγελματικής χρήσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ford ανακοίνωσε πωλήσεις-ρεκόρ της τάξης των 11.600 οχημάτων φυσικού αερίου για το έτος 2012. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία τριπλασίασε τις πωλήσεις της σε σχέση με το 2010. Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρατηρείται για τα οχήματα αερίου στα λεωφορεία, τους στόλους φορτηγών και τα ταξί.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου