Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ρε, ΑΥΤΟΣ δεν ήταν αρχισυνδικαλιστής και πρόεδρος των δικηγόρων;



Ένα νέο κομμάτι στο πάζλ των κυβερνητικών δυσλειτουργιών με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο πρωθυπουργός μετά την μετωπική σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για...
την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στη ρύθμιση των δανείων, η οποία συνεπάγεται ένα παράβολο 250 ευρώ. Στο υπουργείο Ανάπτυξης σήμανε συναγερμός την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Ρουπακιώτης κατέθεσε γραπτή πρόταση για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου.

Η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης υπήρξε άμεση και έντονη. «Δεν υπογράφω ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει περισσότερο τον οφειλέτη που ήδη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και καταφεύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» φέρεται να είπε ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικότητα ότι η πρόταση Ρουπακιώτη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Λέγεται, μάλιστα, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε και το Μέγαρο Μαξίμου για την πρόθεσή του να απορρίψει τη νέα πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει …ανοικτούς λογαριασμούς με το κυβερνητικό επιτελείο για μια σειρά ζητήματα, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την αντίδρασή του στην προσπάθεια ταχύτερης οριστικοποίησης των δικαστικών διενέξεων δημοσίων υπαλλήλων. Κύκλοι του υπουργείου, μάλιστα, εξέδωσαν και nonpaper στο οποίο υπογράμμιζαν την κάθετη διαφωνία τους με την πρόταση του κ. Ρουπακιώτη.

Κυβερνητικά στελέχη πνέουν μένεα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι η τελευταία πρωτοβουλία για την παρουσία δικηγόρου έχει συντεχνιακά χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Ρουπακιώτης υπεραμύνεται της άποψης ότι μία τέτοια πρόβλεψη είναι υπέρ των συμφερόντων των οφειλετών, καθώς αποτρέπει την μακροχρόνια δικαστική περιπέτεια, ενώ δεν έχει δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφού από τα 200 ευρώ του παράβολου, μόνον τα 50 θα δίνει ο οφειλέτης και τα 150 ευρώ θα τα καταβάλλει η τράπεζα για την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

«Ο οφειλέτης πρέπει να έχει έναν παραστάτη ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί με τους δικηγόρους δύο ή τριών τραπεζών. Αυτό είναι προς το συμφέρον του» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η νέα κόντρα μεταξύ των δύο υπουργείων συνιστά ένα ακόμη δείγμα των δυσλειτουργιών που υπάρχουν στην κυβέρνηση, και οι οποίες θα βρεθούν στην αιχμή της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Ο κ. Σαμαράς έχει πλήρη εικόνα για τις δυσκολίες που καταγράφονται στη συνεννόηση μεταξύ υπουργείων, οι οποίες προκύπτουν είτε από διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση είτε για άλλους λόγους.

Προτίθεται, δε, να τις συζητήσει διεξοδικά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, καθώς δεν επιθυμεί στην παρούσα συγκυρία, εν όψει και της νέας έλευσης της τρόϊκας,  να μεταδοθεί εικόνα έλλειψης συνοχής στην κυβέρνηση.  
Νίκος Τριαντάφυλλος
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου