Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η Ιταλία έστελνε μετανάστες στη Γερμανία

Όταν , ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι θα δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους λαθρομετανάστες για όλες τις χώρες στη ζώνη Σένγκεν, εφόσον δεν βρεθεί λύση στο επείγον μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας του, όλοι νόμιζαν ότι αστειεύεται, αλλά απ’ ότι φαίνεται σοβαρολογούσε. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι η «νομοταγής» κυβέρνηση Μόντι είναι αυτή που πραγματοποίησε την απειλή του. Σύμφωνα με έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ιταλία όχι μόνο χορηγούσε ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά έδινε 500 ευρώ σε λαθρομετανάστες από την Αφρική παροτρύνοντάς τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να κατευθυνθούν προς τη Γερμανία.
Η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάτωση στο Βερολίνο, που εξέφρασε την ενόχλησή του. Όπως ανέφεραν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Αμβούργου, αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη, την Γκάνα και το Τόγκο έφτασαν στη Γερμανία με έγγραφα που τους παρείχε η Ιταλία και συγκεκριμένα προσωρινά διαβατήρια και άδειες παραμονής τρίμηνης διάρκειας για όλη τη ζώνη
Σένγκεν. Πρόσθεσαν, δε, ότι οι ιταλικές Αρχές τους είχαν προμηθεύσει χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό τη Γερμανία. Αρκετοί από τους πρόσφυγες είναι άστεγοι, επειδή δεν έχουν το δικαίωμα στέγασης στη Γερμανία, δεν μπορούν να εργαστούν ούτε έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες τους με αποτελεσματικό τρόπο – κάτι για το οποίο οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν στηλιτεύσει ουκ ολίγες φορές τις χώρες του Νότου, οι οποίες υποδέχονται χιλιάδες πρόσφυγες κάθε χρόνο. Οπότε το γερμανικό κράτος προσανατολίζεται στον επαναπατρισμό τους στη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή την Ιταλία.
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 17 Μαΐου σχετικά με την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ιταλογερμανικής ομάδας δράσης . Παραδέχτηκε ότι η ιταλική υπηρεσία αλλοδαπών έδωσε 500 ευρώ στους Αφρικανούς λαθρομετανάστες, όταν έφυγαν από τους καταυλισμούς προσφύγων. Υποστήριξε, όμως, ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν με τον όρο ότι θα εγκαταλείψουν την Ιταλία και θα μεταβούν στη Γερμανία. Αντιθέτως, λέει το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, το συγκεκριμένο ποσό ήταν ένα βοήθημα για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα και να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου