Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ο ρόλος των Μουσουλμάνων στη Γερμανία

fb2a81048a41e4f7920d33438684d1ca LΟι μελέτες του ιστορικού Τόμας Γκροσμπέλτινγκ αναφορικά με τις θρησκείες και τους πιστούς στη Γερμανία καταλήγουν στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται πλέον, όπως παλαιότερα, μια χριστιανική Γερμανία.
Οι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον θρησκευτικό πλουραλισμό που υπάρχει πλέον στη Γερμανία, λέει ο Γερμανός ιστορικός Τόμας Γκροσμπέλτινγκ, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε ένα βιβλίο με τίτλο: «Ο χαμένος ουρανός: η πίστη στη Γερμανία μετά το 1945».
Γεγονός είναι ότι σήμερα μόνο το 65% των Γερμανών ανήκουν είτε στην καθολική, είτε στην ευαγγελική εκκλησία. Με φθίνουσα τάση. Στη δεκαετία του ΄50 το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 95%! Εύλογα τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Τι αναζητούν οι Γερμανοί; Αναζητούν απαντήσεις στις μεταφυσικές ανησυχίες σε ένα «σουπερμάρκετ θρησκειών», όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ; «Όχι», πιστεύει ο Γερμανός ιστορικός. Είναι πολλοί εκείνοι στη Γερμανία που αποστασιοποιούνται από τις χριστιανικές εκκλησίες χωρίς όμως να εντάσσονται σε κάποια άλλη
θρησκεία, συμπεραίνει ο Τόμας Γκροσμπέλτινγκ, ο οποίος θεωρεί ότι η πρόκληση για τις δύο μεγάλες γερμανικές εκκλησίες την καθολική και την ευαγγελική είναι μεγάλη:
«To μήνυμα είναι αφενός ότι οι εκκλησίες θα πρέπει να αφυπνιστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι στη Γερμανία υπάρχει πλέον ένας θρησκευτικός πλουραλισμός, τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά. Αφετέρου το μήνυμα σε εκείνους που είναι ενταγμένοι στο σύστημα της καθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας είναι να σκεφτούν πως θα μπορέσουν να μεταφέρουν με σύγχρονους τόπους το μήνυμα της θρησκείας στους ανθρώπους».
Ίσες αποστάσεις από τις θρησκείες
Παρά τον σημαντικό αριθμό μουσουλμάνων στη Γερμανία ο ιστορικός Τόμας Γκροσμπέλτινγκ θεωρεί ότι τόσοι οι γερμανοί πολιτικοί όσο και οι εκκλησίες υποτιμούν το γεγονός αυτό και παίρνουν θέση μόνο όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα:
«Πιστεύω ότι οι μουσουλμάνοι στη Γερμανία δεν έχουν πολιτικό βάρος. Σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλες τις θρησκείες τότε θα είναι σε θέση να απαιτήσει και τον σεβασμό του δικαίου και των νόμων. Όσες θρησκείες σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους θα πρέπει να έχουν την ίδια στήριξη από το γερμανικό δημόσιο».
Την ίδια στιγμή όμως ο Γερμανός ιστορικός στέλνει ένα μήνυμα με το βιβλίο του και στις μουσουλμανικές κοινότητες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε οργανωτικές, νομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτές από τη γερμανική κοινωνία. Παράλληλα θεωρεί ότι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι το μάθημα ισλαμικής πίστης σε δημόσια σχολεία, ενώ δεν είναι αντίθετος στην υιοθέτηση μουσουλμανικών αργιών στη Γερμανία. (newsbomb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου