Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ο Γκρίλο σε ...ρόλο ΓΑΠ ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ

Ο Γκρίλο σε ...ρόλο ΓΑΠ ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ
Στα βήματα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να κινείται ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, που ζητά να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την έξοδο ή την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ. «Επειτα από ένα χρόνο πληροφόρησης των πολιτών θα ζητήσουμε δημοψήφισμα για το ευρώ», είπε ο Γκρίλο επισκεπτόμενος τον δήμο της Μιράντολα, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, η οποία επλήγη πριν από ένα χρόνο από φονικό σεισμό.
Αναφερόμενος στην προοπτική διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και το ευρώ, οι Βρετανοί μας παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για εξήντα εκατομμύρια πολίτες».
Η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα κατάργησης της ισχύος στη χώρα, ή «εξόδου» από
ευρωπαϊκές συνθήκες μέσω δημοψηφίσματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών -περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοφόρων του ίδιου του M5S- τάσσονται στις δημοσκοπήσεις υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Παράλληλα, ο Γκρίλο εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται να προκηρυχθούν νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όταν ο Αρειος Πάγος της Ιταλίας λάβει καταδικαστική απόφαση για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών «θα προσπαθήσουν να σωθούν» τόσο ο Μπερλουσκόνι, όσο και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ο ίδιος είπε πως θεωρεί πως «ενέχεται σε τραπεζικά σκάνδαλα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου