Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Επιβράβευση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών

«Ανοιχτή Μέρα Καινοτομίας στην Τάξη» Επιβράβευση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών
Η παρουσίαση και η βράβευση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης  «Ανοιχτή Μέρα Καινοτομίας στην Τάξη»  που διοργανώθηκε από τη Microsoft Ελλάς και το Βρετανικό Συμβούλιο. Η εκδήλωση φιλοξένησε την ετήσια πρωτοβουλία της Microsoft Ελλάς, Φόρουμ Συνεργάτες στη Μάθηση, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται και οι τελικοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, καθώς και τους τελικούς του μαθητικού διαγωνισμού School Lab.

Στους τελικούς του 8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, με τις πέντε προκριθείσες συμμετοχές, από 70 και πλέον έγκυρες συμμετοχές και 4000 εγγραφές από την εκπαιδευτική κοινότητα, παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει στη σχολική αίθουσα.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αυτός έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη Ελλήνων εκπαιδευτικών
που έχουν αναπτύξει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μέχρι σήμερα έχει τύχει ευρείας αποδοχής από την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, με ελληνικές συμμετοχές να έχουν λάβει μέχρι σήμερα σημαντικές διακρίσεις στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Την πρώτη θέση κέρδισε η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Από το μέρος…στο όλον» που παρουσίασαν η κυρία Σοφία Παπαδοπούλου και ο κ. Βασίλης Οικονόμου, εκπαιδευτικοί από τα εκπαιδευτήρια Δούκα.

Τη δεύτερη θέση έλαβε το project «Leonardo Da Vinci - Homo Universalis»  που παρουσίασαν ο κ. Κυριάκος Περιμένης και η κυρία Δήμητρα Σταματίου από το 3ο Λύκειο Κερατσινίου. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το «Creative Class» που παρουσίασε ο κ. Πέτρος Μιχαηλίδης από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Την τέταρτη θέση έλαβε το «Ενα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων…», το οποίο παρουσίασε η κυρία Ευπραξία Τριανταφύλλου από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και στην πέμπτη θέση βρέθηκε το project «Και λακωνίζειν και φιλοσοφείν» που παρουσίασαν οι κυρίες Ευτυχία Σπελέτα, Χαρά Κουτόβα και Ελένη Μουρατίδου από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  παρουσιάστηκαν επίσης η εκπαιδευτική δραστηριότητα «PowerPoint - Εργαλείο Ιδεών» από το  31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας που ανακηρύχθηκε η αγαπημένη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας με 716 likes στο παγκόσμιο δίκτυο www.pil-network.com κερδίζοντας έτσι το βραβείο Educators’ Choice,  καθώς και οι νικήτριες συμμετοχές του Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών Κύπρου. Το Forum Συνεργάτες στην Μάθηση υποστηρίζει η εταιρεία Epson.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των μαθητών που ξεχώρισαν  στον διαγωνισμό School Lab, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία. Οι βασικοί του στόχοι είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις συναρπαστικές προκλήσεις της επιστήμης, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και των δημιουργικών τους ταλέντων και να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών για την επιστήμη, στην οποία συμμετέχουν από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί κι ερευνητές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν  σε ομάδες ένα βίντεο τριών με πέντε λεπτών, στο οποίο παρουσίασαν ένα επιστημονικό θέμα, σχετικό με τη θεματική ενότητα της Γης. Οι δέκα καλύτερες ομάδες, όπως τις ξεχώρισε η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, παρουσίασαν τα βίντεο τους επί σκηνής αμέσως μετά την εκδήλωση του Διαγωνισμού των Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών.

Νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού αναδείχθηκε η ομάδα «Κ.Α.Β.Α.» από το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν οι ομάδες «Τα 4 μαθητόνια» και «3 δελφίνια στο βυθό της επιστήμης» από τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Ολα τα βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: www.school-lab.org.
πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου