Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Έξοδο από την ευρωζώνη για τις χώρες του νότου προτείνουν οι γερμανοί του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Έξοδο από την ευρωζώνη για τις χώρες του νότου προτείνουν οι γερμανοί του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»Ο πρόεδρος του ΑfD, Μπερντ Λούκε, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αντίθετος στην επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο.
«Δεν είναι η Γερμανία που πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες», υποστηρίζει ο Λούκε. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμά, ότι θα μπορέσουν να υποτιμήσουν τα εθνικά τους νομίσματα και να γίνουν ανταγωνιστικότερες.
Στο πρόγραμμα του κόμματος, που συστάθηκε επίσημα στα μέσα Απριλίου και έχει αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό, υπάρχει πάντως καταγεγραμμένο ότι «η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ. Η επαναφορά του Γερμανικού Μάρκου δεν επιτρέπεται να αποτελεί ταμπού».
Ο Λούκε προτείνει στη συνέντευξή του, να υιοθετήσουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ένα παράλληλο νόμισμα, ώστε να εξασφαλίσουν «μία ομαλή μετάβαση» στα δικά τους νομίσματα, όπως
η δραχμή ή το εσκούδο.
«Η έξοδος από το ευρώ βοηθά την ιδιωτική οικονομία, η οποία μπορεί να κερδίσει πίσω την ανταγωνιστικότητά της», αναφέρει ο πρόεδρος του AfD, που τάσσεται επίσης υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους των συγκεκριμένων χωρών.
Σε δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθες την Κυριακή στην εφημερίδα Bild am Sonntag, συγκέντρωσε το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ποσοστό 3%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε μετρηθεί στο 2%. Πρόκειται για το υψηλότερο δημοσκοπικό αποτέλεσμα, που έχει πετύχει μέχρι σήμερα το AfD. Αν συνεχιστεί αυτή η δυναμική, τότε ενδέχεται να πιάσει το όριο του 5% που προβλέπεται για την είσοδο ενός κόμματος στη γερμανική Βουλή και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στη σύνθεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου