Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Να μην τολμήσουν να συρρικνώσουν τα σχολεία

Η πλατεία ήταν γεμάτη
Να μην τολμήσουν να συρρικνώσουν τα σχολεία στα νησιά και τα χωριά μας βροντοφώναξαν χθες από τη Ρόδο, εκατοντάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, εκφράζοντας έτσι την έντονη διαμαρτυρία τους σε οποιαδήποτε σκέψη υποβάθμισης της παροχής εκπαίδευσης.

Περισσότεροι από 500 συμπολίτες μας, (γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές) συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στην πλατεία Κύπρου, στην πόλη της Ρόδου και με συνθήματα, πανό και πλακάτ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη μας, η οποία κατέληξε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου και στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην πορεία αυτή, συμμετείχαν ο Δήμαρχος της Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, ο αντιδήμαρχος Αγ. Πάλλας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των σχολικών επιτροπών
του Δήμου τα δ.σ συνδικαλιστών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και βέβαια δεκάδες γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι γονέων και κηδεμόνων από τα χωριά μας.

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου κατέληξε στη συνέχεια η πορεία τους υποδέχθηκαν η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων της περιοχής μας ενώ παραδόθηκε ψήφισμα της κινητοποίησης που αποφασίστηκε να αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές του νομού μας και βέβαια στο αρμόδιο Υπουργείο.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:
«Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας (επιβεβαίωση συγχωνεύσεων, μηδενικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, επιστράτευση καθηγητών) δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό σε μας τους γονείς. Η διογκούμενη υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας αλλά και η συνεχής οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών μας, μας επιβάλλουν το μόνο δρόμο που μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση: συλλογικός μαζικός αγώνας μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους για τη στήριξη του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Για τα δικά μας παιδιά η μόνη μορφωτική διέξοδος είναι το Δημόσιο Σχολείο γι’ αυτό και δηλώνουμε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε πάση θυσία! Ξεκινώντας τη μάχη ενάντια στις επικείμενες συγχωνεύσεις- συμπτύξεις σχολείων και τη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων, δεν βάζουμε στο περιθώριο τα πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο: υποχρηματοδότηση, βιβλία, κενά, υποσιτισμός, μεταφορά μαθητών κ.ο.κ. Ξέρουμε καλά ότι αυτό που επιχειρείται σήμερα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για λογιστικό λάθος, ούτε απλά για δημοσιονομικές περικοπές.

Μέσα από τη δημιουργία του σχολείου που αυτοί ονομάζουν «νέο» αλλά στην πραγματικότητα είναι και παλιό και γνώριμο, χτυπάνε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας σήμερα, για να χτυπήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα με ευκολία αύριο. Διαμορφώνουν τον αυριανό εργαζόμενο ημιμαθή, χειραγωγημένο και πειθήνιο.

Δεν θα το ανεχτούμε!
Όλοι οι κόποι μιας ζωής , οι θυσίες και η ταλαιπωρία για να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον δεν θα πάνε χαμένα! Οι γονείς της Ρόδου αλλά και οι γονείς κάθε γωνιάς της Ελλάδας θα δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας, τον κοινό αγώνα μας και θα διεκδικήσουμε όχι μόνο να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αλλά και ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο αντάξιο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας.

Ένα σχολείο που οι μαθητές θα παίρνουν ολόπλευρη επιστημονική γνώση, θα αποκτούν κριτική σκέψη και εφόδια για το μέλλον, χωρίς η μόρφωσή τους να εξαρτάται από την τσέπη του γονιού. Η κινητοποίησή μας ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και σχολείων και στο σύνολο των προβλημάτων του Δημόσιου Σχολείου θα σημάνει και τη συνέχεια σε πολύμορφους αγώνες μαζί με τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς , μαζικούς φορείς παλεύοντας για το κοινό μας συμφέρον, το συμφέρον των παιδιών μας.

Διεκδικούμε :
•Καμιά συγχώνευση σχολείου – κατάργηση σύμπτυξη τμήματος, που μοιραία θα οδηγήσει σε πολυπληθή τμήματα στις πόλεις και στο κλείσιμο των σχολείων στα χωριά.
•Έκτακτη χρηματοδότηση τώρα για τα σχολεία.

•Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα δημόσια σχολεία .
•Όχι στον αυταρχισμό και την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων. Να αρθεί άμεσα η επιστράτευση των καθηγητών.

•Όχι στην κατάργηση του ενιαίου δωρεάν βιβλίου.
•Να δοθεί ένα μικρογεύμα σε κάθε μαθητή σε όλα τα σχολεία.
•Αναβαθμισμένη ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!»

Η ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Το παρόν έδωσε η Μίκα Ιατρίδη στην πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών, των δασκάλων και των γονιών, οι οποίοι αντιτίθενται στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για τη συρρίκνωση των δημοτικών σχολείων της Ρόδου.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου σχολιάζοντας την πορεία στα μέσα ενημέρωσης της Ρόδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ως νέα μητέρα με παιδί, θεώρησε υποχρέωσή της, να βρεθεί με τους συμπατριώτες της, οι οποίοι είπαν ένα βροντερό όχι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων της Ρόδου και της απαξίωσης τους μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων.

Επιπλέον, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο στη λογική των περικοπών χωρίς σχέδιο, δεν κάνει τίποτα για την ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας στα ακριτικά νησιά, ενώ από τις απαντήσεις που δίνει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις επιμένει ότι, ουσιαστικά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Και η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφερόμενη στην κυβέρνηση κατέληξε ως εξής: «Χορτάσαμε από λόγια, αλλά το ζητούμενο είναι οι πράξεις».

Ο ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο αντιπεριφειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος επισήμανε ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των γονέων και των εκπαιδευτικών και σημείωσε (κάνοντας εμμέσως και την αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος) ότι από τα παιδιά κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί και ότι αυτός ο αγώνας είναι εξαιρετικά σημαντικός έτσι ώστε επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι στα νησιά οφείλουν να ισχύσουν οι νόμοι και οι κανόνες που η ίδια η πολιτεία έχει αποδεχθεί ότι θα πρέπει να ισχύουν, δίνοντας κίνητρα στους εκπαιδευτικούς και ίσες ευκαιρίες στους μαθητές και τους σπουδαστές.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΩ
Αντίστοιχη διαμαρτυρία-κινητοποίηση και πορεία πραγματοποιήθηκε επίσης και στο νησί της Κω, από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης αξιώνοντας από την πολιτεία να μην επιτρέψει την υποβάθμιση των σχολείων του νησιού.

ροδιακη

Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Η πλατεία ήταν γεμάτη

y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου