Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Το μήνυμα μιας καπετάνισσας του ΡΚΚ, επ' ευκαιρία της αποχώρησης των ανταρτών από τα βουνά του (τουρκικού) Κουρδιστάν!

Η Ντελάλ Αμέντ είναι μια από τις υψηλόβαθμες καπετάνισσες του στρατού των ανταρτών του ΡΚΚ.
Σήμερα, ημέρα έναρξης της αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ από τα βουνά του  Βορείου (τουρκικού) Κουρδιστάν, μίλησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ, δίνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, μηνύματα που πρέπει να διαβάσουν και να μελετήσουν και οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα εκείνοι που προβαίνουν σε άστοχες κρίσεις και σχολιασμούς, δείχνοντας πόσο πολύ λίγο γνωρίζουν το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.
Η Ντελάλ Αχμέτ, Διοικητής του Κεντρικού Στρατηγείου του Σώματος των Ανταρτών Γυναικών YJA Star, μιλώντας στη δημοσιογράφο, Ντιλάν Ντερσίμ, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Ερώτηση: Πως κρίνετε την περίοδο πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού που ξεκίνησε με το μήνυμα που έστειλε προς όλο τον κόσμο ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, στη γιορτή του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου; 

Απάντηση: Το 2012, που ήταν μια χρονιά με τις πιο σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις, είχαμε και τον επαναστατικό λαϊκό πόλεμο. Οι αγώνες που δώσαμε το 2012, με κεντρικό σύνθημα "Ελευθερία στον Ηγέτη μας - Καθεστώς και Δικαιώματα στον Κουρδικό Λαό", παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν, έφεραν το ιστορικό νικηφόρο αποτέλεσμα. Από τη μια πλευρά η "Επαναστατική Εφόρμηση της 19ης Ιουλίου" στο Δυτικό Κουρδιστάν (Ροζάβα) και από την άλλη οι επιθέσεις των ανταρτών στο Βόρειο Κουρδιστάν, σε συνδυασμό με τον επαναστατικό λαϊκό πόλεμο, άνοιξαν νέους ορίζοντες στον αγώνα και το Κίνημά μας.
Φυσικά, αυτά α αποτελέσματα τα πετύχαμε χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Ηγέτη Άπο και στο αίμα των ηρώων συντρόφων μας. Είναι σε όλους γνωστό ότι το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση του ΑΚΡ, ειδικά του 2012 κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να εξουδετερώσει τον Ηγέτη Άπο και να διαλύσει το Κίνημά μας. Όμως εμείς δώσαμε καθοριστικά κτυπήματα και η κυβέρνηση του ΑΚΡ υπέστη μια επώδυνη ήττα, που την οδήγησε σε αναζήτηση άλλων λύσεων. Στη βάση αυτή από το Σεπτέμβριο του 2012 το τουρκικό κράτος, με δική του πρωτοβουλία, άρχισε να συνομιλεί με τον Ηγέτη Άπο. Στη συνέχεια στις συνομιλίες συμμετείχε με εκπροσώπους του το BDP, οι οποίο έφεραν σε μας στο Κανδήλι και στους συντρόφους μας στην Ευρώπη χειρόγραφες ιδιόχειρες επιστολές του Ηγέτη Άπο. Με βάση αυτά άρχισε η διαδικασία πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού, την οποία στηρίζουμε κι εμείς, αφού θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό αποτέλεσμα του επικού μας αγώνα.
Η στάση του Ηγέτη Άπο για πολιτική επίλυση είναι ίδια από τις αρχές του 1990, όμως το τουρκικό κράτος ήταν αυτό που τορπίλιζε τις προσπάθειές του για ειρήνη και πολιτική επίλυση του Κουρδικού.
Το κράτος και η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν αυτή τη διαδικασία, επειδή ηττήθηκαν μπροστά στους αγώνες και την αποφασιστικότητα του Κινήματός μας. Επειδή κατάλαβαν πλέον ότι δεν πρόκειται να νικήσουν και διαλύσουν το ΡΚΚ. Γι' αυτό ζήτησαν οι ίδιοι τη μεσολάβηση του Ηγέτη Άπο για την εκεχειρία και για την πολιτική λύση.

Εμπιστευόμαστε στο Σχέδιο του Ηγέτη μας
Ο Ηγέτης Άπο θέλει να αξιοποιήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ και να δημιουργήσει μια ευκαιρία για τη δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να προτείνει την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας με το μήνυμά του στο Νεβρόζ. Εάν ο Ηγέτης Άπο ξεκινά μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού και εάν στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής  εμείς, ως αντάρτες του Κινήματος, προβαίνουμε σε πρακτικά βήματα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε ακλόνητη πίστη στον Ηγέτη μας και στο σχέδιό του για τη λύση. Άλλωστε, εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθέναν ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε διάθεση να εκδημοκρατίσει τη χώρα και να λύσει το Κουρδικό. Απλά υποχρεώνεται από τις καταστάσεις. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η συγκρότηση της "Επιτροπής Σοφών για το Κουρδικό" και της "Επιτροπής Έρευνας και Αξιολόγησης της Διαδικασίας Επίλυσης του Κουρδικού", από την κυβέρνηση και τη βουλή αντίστοιχα, αποτελούν θετικά βήματα. Όμως σε κάθε περίπτωση αυτά τα βήματα δεν είναι επαρκή για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τη λύση του Κουρδικού.

Είμαστε το Κλειδί των Εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Το γεγονός ότι ανοίγονται δρόμοι για την επίλυση του Κουρδικού αυτήν την περίοδο που υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Συρία και το Δυτικό Κουρδιστάν, καθιστά το Κουρδικό κλειδί των εξελίξεων, για το έτος 2013 και όχι μόνο.
Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα των συγκρούσεων στη Συρία, θα επηρεάσουν ολόκληρη την περιοχή, ενώ η κατάσταση, όπως έχει εξελιχθεί, έχει δημιουργήσει σοβαρές ευκαιρίες για τους λαούς που έχουν οργανωμένους μηχανισμούς και σχέδιο Αγώνα. Με άλλα λόγια, οι λαοί που ήταν έτοιμοι, έκαναν χρήση των δυνατοτήτων τους και πέτυχαν πολλά πράγματα. Στη βάση αυτή, ο Κουρδικός λαός του Δυτικού Κουρδιστάν (Συρία), που είχε οργανωθεί επί χρόνια με βάση τις άοκνες προσπάθειες και τις οδηγίες του Ηγέτη Άπο, έκανε την επανάστασή του και κατόρθωσε να συγκροτήσει διοικητικές και στρατιωτικές δομές, που του εξασφάλισαν την αυτονομία και την αυτοδιοίκησή του. Ο Κουρδικός λαός, με την οργάνωση και τη  δύναμή του, είναι ένας παράγοντας κλειδί των εξελίξεων. Το καθεστώς δημοκρατικής αυτονομίας που κέρδισε ο λαός μας στο Δυτικό Κουρδιστάν, ακριβώς επειδή έχει τη δύναμη και τη δυναμική να επηρεάσει τις εξελίξεις στο ολόκληρο το Κουρδιστάν, υποχρέωσε και τα κράτη που κατέχουν τμήματα του Κουρδιστάν να αντιληφθούν ότι πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιμένουν στην πολιτική της άρνησης και ότι είναι υποχρεωμένα και πρέπει να κινηθούν προς την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Γι' αυτό οι αγώνες και οι μάχες που έδωσαν οι αντάρτες μας στο Βόρειο Κουρδιστάν, σε συνδυασμό με τον επαναστατικό αγώνα του λαού μας, έδωσαν αποτέλεσμα. Είχε προετοιμαστεί κατάλληλο υπόβαθρο με την πετυχημένη δράση μας στο Δυτικό Κουρδιστάν.

Οι φθηνές πολιτικές άρνησης του Κουρδικού έχουν χρεοκοπήσει
Το 2013 δεν μπορεί να είναι όπως τα έτη 2011-2012, που οι αντάρτες με τη δράση τους αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη του αγώνα. Το 2013 οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί και θα δράσουν στην περιοχή. Γι' αυτό θεωρούμε ότι το διάστημα αυτό πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στον πολιτικό αγώνα και στην αναζήτηση σχέσεων και συμμαχιών! Σε μια περίοδο που ο πολιτικός αγώνας θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής, βλέπουμε ότι υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Το καθεστώς αυτονομίας που κέρδισε ο λαός μας στο Δυτικό Κουρδιστάν το 2012, οδήγησε στην ολοκληρωτική χρεοκοπία τις πολιτικές άρνησης των Κούρδων και του Κουρδικού των χωρών που κατέχουν το Κουρδιστάν, αναδεικνύοντας το ρόλο-κλειδί που έχουν πλέον οι Κούρδοι στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ηγέτης μας, προβλέποντας τις εξελίξεις, καθοδήγησε το Κίνημα και το λαό, για να πετύχει την αυτονομία στο Δυτικό Κουρδιστάν και τώρα, τη δημοκρατική αυτονομία στην Τουρκία, μέσω της διαδικασίας πολιτικής επίλυσης.

Είμαστε μια Κοινωνία Αγωνιστών
Ερώτηση: Ως Κίνημα, με τις επίσημες ανακοινώσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), γνωστοποιήσατε στην κοινή γνώμη τις θέσεις σας για τη διαδικασία επίλυσης. Όμως όλοι περιμένουν να ακούσουν τη θέση της στρατιωτικής δομής του ΡΚΚ. Πώς θα κινηθείτε αυτό το διάστημα;

Απάντηση: Εμείς, ως στρατιωτική οργάνωση και δομή, είμαστε μια δύναμη πιστή στον Ηγέτη Άπο. Είμαστε ένα κίνημα, μια δύναμη που συγκροτήθηκε, εκπαιδεύτηκε και και οργανώθηκε με βάση τη φιλοσοφία και την συνεχή καθοδήγηση του Ηγέτη Άπο. Δεν υπάρχει λοιπόν, είναι αδιανόητη άλλη προσέγγιση εκτός αυτής που χάραξε ο Ηγέτης Άπο και το Απελευθερωτικό Κίνημα. Εμείς είμαστε μια δύναμη που υπάγεται και υπακούει στον Ηγέτη Άπο και στην πολιτική ηγεσία του Κινήματος. Για μας ο πόλεμος δεν είναι αυτοσκοπός. Είμαστε μια κοινωνία που πιστεύει πάνω απ' όλα στην ιδεολογία και τη φιλοσοφία της ζωής. Με βάση την ιδεολογία μας ο πόλεμος είναι μια υποχρέωση που γεννάται από τις καταστάσεις. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κουρδικός λαός, η δίψα για ελευθερία και ανεξαρτησία επέβαλε τον ένοπλο αγώνα. Αν είχαμε τη δυνατότητα να τα διεκδικήσουμε αυτά με δημοκρατικό και πολιτικό αγώνα, δεν θα καταφεύγαμε στα όπλα και στον ένοπλο αγώνα. Τότε οι συνθήκες επέβαλαν τον ένοπλο αγώνα, τώρα που φαίνεται ότι υπάρχει κατάλληλο κλίμα για πολιτικό αγώνα, θα δοκιμάσουμε αυτό το είδος αγώνα. Η νέα μας στρατηγική έγινε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, δεν μας την επέβαλε κανείς.

Υπάρχει μια πραγματικότητα, που ξεπερνά τις όποιες ενστάσεις μας
Ερώτηση: Η Δημοκρατική Λύση θα περάσει από διάφορες φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η κατάπαυση του πυρός, που ανακοινώσαμε στις 23 Μαρτίου. Η αποχώρηση των ανταρτών από τις θέσεις τους στο Βόρειο Κουρδιστάν, είναι άλλη μια ενέργεια που εντάσσεται στην πρώτη φάση. Η αποχώρηση αρχίζει σήμερα, 8 Μαΐου. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Απάντηση: Φυσικά, αυτήν την περίοδο υπήρχαν προβλήματα να κατανοήσουν μερικοί σύντροφοί μας τη σημασία και την αναγκαιότητα της αποχώρησης των ανταρτών. Υπάρχουν βασικοί λόγοι γι' αυτό. Πρώτον, υπάρχει ένας αγώνας 40 ετών που δίνουμε εναντίον του τουρκικού κράτους και στρατού. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα, διαπιστώσαμε ότι ο αγώνας στο πολιτικό πεδίο, όποτε μας επιτράπηκε, έφερε πιο σημαντικά αποτελέσματα. Γι' αυτό πάντα επιδιώκαμε τον πολιτικό αγώνα. Κάναμε αλλεπάλληλες φορές μονομερώς βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως το τουρκικό κράτος και οι κυβερνήσεις, πάντα επέμεναν στις μεθόδους της βίας, με την ελπίδα ότι έτσι θα διέλυαν το ΡΚΚ και το Κίνημά μας. Γι' αυτό ο λαός και το Κίνημά μας βλέπει με καχυποψία το τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση, και την περίοδο αυτή. Όμως, παρ' όλα αυτά, η διαδικασία που ξεκίνησε τώρα έχει ορισμένες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει μια πραγματικότητα, που μας κάνει να ξεπεράσουμε τις όποιες ενστάσεις μας. Γι' αυτό κάνουμε κάποια πρακτικά βήματα, και μάλιστα τη στιγμή που είμαστε δυνατοί! Το 2012 δώσαμε σκληρό αγώνα και μάχες. Τα κέρδη που αποκομίσαμε από αυτόν τον αγώνα σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, μας δίνουν τη δύναμη να κάνουμε πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης. Το 2013 συνεχίζει να είναι για μας ένα έτος που θα επιδιώξουμε τον λαϊκό επαναστατικό πόλεμο, με στόχο "Ελευθερία στον Ηγέτη μας - Καθεστώς και Δικαιώματα στον Κουρδικό Λαό".

"Διαπραγματεύσεις ζητάς από τον ισχυρό και οι αντάρτες είναι ισχυροί"
Αυτά τα 40 χρόνια ο αγώνας έδειξε το εξής: Ο αντάρτης είναι το παν στο Κουρδιστάν. Είναι η ελπίδα επιβίωσης ενός λαού, η βούλησή του, είναι η ταυτότητα και η ίδια η ύπαρξη του λαού. Ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους αντάρτες ως ένα βασικό πρόβλημα στη διαδικασία πολιτικής λύσης. Θέλουν να παρουσιάσουν μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαία η διάλυσης της δύναμης των ανταρτών. Αυτά είναι παιχνίδια του ψυχολογικού πολέμου και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Αν δεν υπήρχε η δύναμη των ανταρτών, το τουρκικό κράτος δεν επρόκειτο να επιτρέψει τη συζήτηση για τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού. Αν φθάσαμε σήμερα στο κομβικό σημείο της επίλυσης του Κουρδικού, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη, τη δύναμη και στον αγώνα των ανταρτών. Άλλωστε, η πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε μια δύναμη. Η διαπραγμάτευση γίνεται με αυτόν που έχει δύναμη. Η δύναμη του Κουρδικού Λαού είναι ο Ηγέτης τους και οι αντάρτες. Αν σήμερα εμείς οι αντάρτες κάνουμε κάποια βήματα προς την πολιτική επίλυση, αυτό γίνεται επειδή είμαστε ισχυροί. Με την δική μας βούληση και με τη δική μας πρωτοβουλία διευρύνουμε τον αγώνα μας. Οι δυνάμεις των ανταρτών δεν στηρίχτηκαν ποτέ πουθενά και σε κανέναν. Αναπτύξαμε δυνάμεις ανταρτών που φθάνουν τις εκατό χιλιάδες, στηριζόμενοι αποκλειστικά στη δική μας δύναμη. Όσο κι αν την περίοδο αυτή αποσύρουμε τις δυνάμεις των ανταρτών από το Βόρειο Κουρδιστάν, οι αντάρτες θα διατηρήσουν τη δύναμή τους, και αν και όταν χρειαστεί, δεν θα παραλείψουν να αναλάβουν ενεργό δράση και να είναι και πάλι παρόντες εκεί που πρέπει. Μέχρι να εξασφαλιστεί η λύση σε ολόκληρο το Κουρδιστάν, μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η απελευθέρωση του Κουρδικού Λαού, οι αντάρτες θα διατηρήσουν ισχυρές και ανέπαφες τις ένοπλες δυνάμεις τους.
 Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου