Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ από τη ΔΑΚΕ Καθηγητών Χίου: ΜΑΣ ΠΙΑΣΑΤΕ ΕΞ ΑΠΗΝΗΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Κύριε Υπουργέ,  
Με αφορμή την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων κρίναμε ότι οφείλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής παρακάτω:
1) Η προωθούμενη, και επίσημα πλέον, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σκληρών μέτρων που έχουν παρθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την τρικομματική κυβέρνηση της οποίας είστε σημαίνον στέλεχος. Όλα αυτά τα μέτρα θεωρούμε ότι στοχοποιούν τον καθηγητικό κόσμο, τους μαθητές, αλλά και την εκπαίδευση στο σύνολό της.
2) Η αύξηση του ωραρίου γίνεται αποκλειστικά για την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και δεν κινείται στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Επίσης, δεν εξυπηρετεί
κανέναν απολύτως παιδαγωγικό στόχο. Αντίθετα, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στις σχολικές μονάδες, μιας και θα εξαναγκάσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας να ακολουθήσει το δρόμο της υποχρεωτικής μετάθεσης, αφού είναι σίγουρο πλέον ότι θα πλεονάζει.
3) Επιπλέον, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τις μεταθέσεις  σε όλη τη χώρα των υπεράριθμων εκπαιδευτικών  δείχνει ξεκάθαρα την  πρόθεσή σας για εσωτερική μετανάστευση των καθηγητών. Απώτερος στόχος των μέτρων αυτών θεωρούμε ότι είναι η εκμηδένιση και εξουδετέρωση του ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, το οποίο μπορεί να σταθεί στιβαρό εμπόδιο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν και στην εκπαίδευση για να την οδηγήσουν δεκαετίες πίσω.
4) Με την άμεση πιστή εφαρμογή αυτής της απόφασης θα δημιουργηθούν στρατιές ανέργων και στην εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πλέον ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές δεν θα εργαστούν τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό σε συνδυασμό με τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων που αναμένονται το 2013 θα οδηγήσει σε διόγκωση των ποσοστών της ανεργίας και στους εκπαιδευτικούς. Και ποιος μας διασφαλίζει ότι στο κοντινό μέλλον δεν θα βιώσουμε απολύσεις και μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού;
5) Παραγνωρίζετε την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος μας και ξεχνάτε ότι ο καλά προετοιμασμένος καθηγητής χρειάζεται 1 με 1,5 ώρα προετοιμασίας στο σπίτι για κάθε διδακτική ώρα. Και φυσικά, αδιαφορείτε για την Έκθεση του Ο.Η.Ε. που αποδεικνύει ότι κάθε διδακτική ώρα ισοδυναμεί με 4 υπαλληλικές ώρες εργασίας.
6)  Ισχυρίζεστε ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος ωρών εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών ταυτίζεται με τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκείνο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.
7) Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αντοχές του κλάδου μας βαίνουν στο τέλος τους και πώς δεν ανεχόμαστε περαιτέρω υποβάθμιση τόσο της ζωής, όσο και της αξιοπρέπειάς μας.
Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
Α) Να  μην προχωρήσει στην αύξηση του ωραρίου των Καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Β) Με συγκεκριμένες  πράξεις να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της χώρας μας που οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης και της αναξιοπρέπειας.
Γ) Να αποσύρει άμεσα το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τις μεταθέσεις  σε όλη τη χώρα των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και όσων δεν έχουν οργανική θέση.
Εάν προχωρήσετε σε τόσο σημαντικές για τη ζωή της δική μας και των μαθητών μας αποφάσεις με διαδικασία σαρανταοκτάωρου και Σαββατοκύριακου θα μας βρείτε απέναντι, όχι στα πλαίσια μιας απλής στιγμιαίας αντίδρασης και αγανάκτησης, αλλά προπάντων μιας βαθιάς ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε η Παράταξη εκείνη των εκπαιδευτικών που πρεσβεύει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Βαθιά μας πεποίθηση, είναι μια φιλελεύθερη κοινωνία, με ισχυρή κοινωνική στήριξη στους πολίτες από το Κράτος. Με θλίψη, επομένως, παρακολουθούμε τον κατήφορο που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας υιοθετώντας την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη λογική. Σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε με σθένος απέναντί της και δεν θα σκύψουμε το κεφάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου