Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Κι όμως το μεγαλύτερο "πλυντήριο" της Ευρώπης είναι η ...Ολλανδία !

Και όμως το μεγάλο ξέπλυμα χρήματος στην Ευρώπη δεν γίνεται μέσω οφσορ σε εξωτικούς προορισμούς ή την Κύπρο, όπως έλεγαν οι πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Βορρά. 

Το μεγαλύτερο "πλυντήριο" αποδεικνύεται πως είναι η Ολλανδία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία αναλύουν οι Financial Times.

Πολυεθνικές χρησιμοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας με στόχο να διακινούν νομίμως τρισεκατομμύρια προς άλλους προορισμούς, πληρώνοντας στην πορεία λιγότερους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2012 η

Ολλανδία είχε προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) που ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 3,5 τρισ. δολαρίων. Από αυτά μόνο τα 573 δισ. δολ. κατέληξαν στην «πραγματική» οικονομία της χώρας. Τα υπόλοιπα διακινήθηκαν μέσω της χώρας από ειδικά επενδυτικά σχήματα (εταιρείες ειδικού σκοπού) που συχνά δημιουργούνται από μεγάλες εταιρείες με στόχο να πληρώσουν λιγότερους φόρους για τα κέρδη τους.

Στην Ολλανδία υπάρχουν σήμερα 23.000 «εταιρείες του γραμματοκιβωτίου», όπως αποκαλούνται στον χώρο, τις οποίες ελέγχουν 176 ειδικά funds (εταιρείες διαχείρισης). Τα funds αυτά μπορούν να ανοίξουν εκεί θυγατρική για λογαριασμό οποιουδήποτε ομίλου. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος «περνά» στη θυγατρική που βρίσκεται σε ολλανδικό έδαφος μεγάλο μέρος των κερδών και φορολογείται εκεί με χαμηλότερο συντελεστή. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά αναχωρούν για άλλο προορισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ το ποσό που εμφανίζεται να εισρέει στην Ολλανδία ως ξένες επενδύσεις είναι πολύ υψηλό, τελικά στην οικονομία μένουν λίγα (συγκριτικά) χρήματα αφού ακολουθούν εξίσου μεγάλες εκροές κεφαλαίων σε άλλες χώρες.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες εταιρείες όπως η Cisco, η Starbucks, η Google, η ΙΚΕΑ και η Tommy Hilfiger έχουν ανοίξει στην Ολλανδία θυγατρικές -κυρίως για να επωφεληθούν στο κομμάτι της φορολόγησης κερδών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στο Αμστερνταμ στεγάζονται εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από τους U2 και τους Rolling Stones, οι οποίες εισπράττουν τα δικαιώματα από τις πωλήσεις της μουσικής τους. Αυτό γίνεται επειδή στην Ολλανδία τα κέρδη από τέτοιου είδους μουσικά δικαιώματα φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή

Η καθ' όλα νόμιμη πρακτική πολυεθνικών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ανάγκασε πρόσφατα τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία να χτυπήσει συναγερμό στους Ευρωπαίους για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής της.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου