Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Γιατί αυξήθηκαν τόσο τα εγκώμια για την πτωχευμένη Ελλάδα;

Πληθαίνουν οι εγκωμιαστικές δηλώσεις και τα θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, στον οποίο πιστοποιείται ότι αποκατέστησε τη σταθερότητα και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα.

Μετά την Bild της περασμένης Παρασκευής, που κατατάσσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στους «κερδισμένους» της ημέρας, ήρθε χθες η σειρά της Welt am Sonntag να απονείμει εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά για την υπευθυνότητά με την οποία διαχειρίζεται την κρίση. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί όντως να σταθεροποιηθεί εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης και μάλιστα να κυβερνηθεί». «Ο Σαμαράς έγινε φορέας
ελπίδων», σημειώνει με τη σειρά της η Bild.

Και οι δύο εφημερίδες του ομίλου Springer, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στις επικρίσεις σε βάρος της Αθήνας από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, διακρίνονται τώρα για τα θετικά τους σχόλια. Όμως θετικοί είναι και οι τόνοι για την Ελλάδα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και έχει μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αθήνας από τον Οίκο Fitch ήλθε να προσθέσει στα εγκώμια και την έξωθεν καλή μαρτυρία. «Ο κύριος Σαμαράς έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να αποκαθιστά με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», παρατηρεί σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag ο Όλι Ρεν.

Πρόοδο καταγράφει και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, μολονότι δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις ανοιχτές πληγές και τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το Βερολίνο έχει κάθε λόγο να πηγαίνουν καλά τα πράγματα

 

Εγκώμια για την πρόοδο της Ελλάδας και από τον Β. Σόιμπλε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λύνει τα χέρια των Ευρωπαίων και κυρίως του Βερολίνου η διαχειριστική πρόοδος που σημείωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της αντιμετώπισης της κρίσης. Θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη υπόθεση στην ευρωζώνη της ύφεσης η επανάληψη της συζήτησης για «στόχους που δεν επετεύχθησαν» και για «προαπαιτούμενα που δεν πληρούνται».

Στην προεκλογική Γερμανία, κάτι τέτοιο θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από τα δεξιά στα συμφραζόμενα της κρίσης. Και μπορεί το νέο κόμμα της «Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία», που αντιτίθεται στο ευρώ ή το θέλει περιορισμένο στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, να μην εμφανίζει στην παρούσα φάση ισχυρή εκλογική επιρροή, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση μιας νέας αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος. Το Βερολίνο έχει κάθε λόγο να πηγαίνουν καλά τα πράγματα ή τουλάχιστον να φαίνονται πως πηγαίνουν καλά. Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την διαχειριστική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που μπορεί να αξιοποιήσει το θετικό για τη χώρα κλίμα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις. Και όλα δείχνουν ότι το κάνει.

Οι γερμανικές εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη



Καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό ζήτημα οι γερμανικές εκλογές

Κανείς δεν αρνείται ότι η διαχειριστική πρόοδος της Αθήνας έχει τεράστιο κοινωνικό και αναπτυξιακό κόστος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι άνεργος και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Έτσι, όπως σημειώνει και η Welt am Sonntag, ο Σαμαράς έχει σημειώσει ήδη δύο επιτυχίες: «Ικανοποιεί τους πιστωτές και ταυτόχρονα σταθεροποίησε, έως ένα βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία». Αυτό είναι και το ζητούμενο στην παρούσα φάση.

Το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε συνάρτηση με τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου (σταθερό φορολογικό σύστημα, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και πάταξη της γραφειοκρατίας) θα ευνοήσει την ανάπτυξη. Όσο για το βάρος της εξυπηρέτησης του τεράστιου δημοσίου χρέους, οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνσή του μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θεωρείται βέβαιο ότι η σύνθεση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

 
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
http://www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου