Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία



Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων και συστήνει διάλογο στο πρόβλημα που προέκυψε από την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να προχωρήσει με τη διαδικασία των προσφορών, για την ανάθεση εργασιών σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.
 
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών προτίθεται να προχωρήσει με τη διαδικασία των προσφορών, για την ανάθεση εργασιών σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία, μια απόφαση που βρίσκει αντίθετες τις εταιρείες δημόσιων μεταφορών.
Το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί πως όλα γίνονται νομότυπα και πως με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθεί ένα σημαντικό κονδύλι από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου, ενώ δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα για αφαίρεση της συγκεκριμένης εργασίας από τους Οργανισμούς Δημοσίων Μεταφορών. Οι εταιρείες αντιδρούν και υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι παράτυπο και δεν θα έπρεπε το Υπουργείο Συγκοινωνιών να προχωρήσει.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών, ο
Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που έχει πάρει το θέμα, προσθέτοντας πως στην επόμενη συνεδρία, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, θα κληθεί και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και η Νομική Υπηρεσία για να ξεκαθαρίσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.
"Φαίνεται πως τα προβλήματα στον τομέα των δημόσιων μεταφορών δεν έχουν τέλος. Αντίθετα συνεχώς αυξάνονται", ανέφερε ο κ. Αντωνίου.
Όπως είπε "πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως όσοι εμπλέκονται στον τομέα των δημόσιων μεταφορών είναι συνεργάτες και δεν βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα και πρέπει να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση".
"Πρέπει μέσα από το διάλογο", είπε, "και μέσα από τη συνεργασία να βρίσκουμε τρόπους για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή την ώρα που ο Κύπριος πολίτης έχει ανάγκη τις δημόσιες συγκοινωνίες".
Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προκύπτει μεταξύ του Υπουργείου και των εταιρειών, ο κ. Αντωνίου είπε πως "υπάρχει ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχει το κονδύλι στους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων, για να δώσει το δικαίωμα στα δημόσια έργα να προχωρήσει με αυτές τις προσφορές".
"Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναφέρουν οι εταιρείες μεταφορών πως οι τακτικές γραμμές είναι ευθύνη των δημόσιων εταιρειών και ισχυρίζονται ακόμη πως θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά το υφιστάμενο προσωπικό και το στόλο. Το μεν υφιστάμενο προσωπικό με απολύσεις, αλλά και το στόλο, τα λεωφορεία δηλαδή που θα μείνουν αναξιοποίητα. Είναι γι` αυτό το λόγο που έχουν προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή προσφορών και έχουν εξασφαλίσει προσωρινό διάταγμα αναστολής της όλης διαδικασίας", πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης είπε πως "στον τομέα των δημοσίων μεταφορών επικρατεί ένα αλαλούμ", για να προσθέσει πως "παρόλο που όλοι συμφωνήσαμε με αυτό το όραμα ίσως κάποιοι βιάστηκαν και άφησαν αρκετά κενά και αδυναμίες που θα πρέπει να καλύψουμε".
"Το Υπουργείο Συγκοινωνιών ισχυρίζεται ότι με το υφιστάμενο σύστημα δεν υπάρχει ακρίβεια στις ώρες μεταφοράς των επιβατών και ότι τα λεωφορεία κατασκηνώνουν στα χωράφια από το πρωί που παίρνουν τους μαθητές μέχρι το απόγευμα που τους ξαναφέρνουν πίσω, κάτι που αρνούνται οι εταιρείες. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και θα πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν τιμά κανένα", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου