Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ποιους θα υποχρεώσει η εφορία να βγάλουν «κλειδάριθμο»


Ποιους θα υποχρεώσει η εφορία να βγάλουν «κλειδάριθμο» Υποτίθεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα ανοίξει την Παρασκευή. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιοι θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους υποχρεωτικά μέσω internet. Τι λένε οι πληροφορίες;
Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θέλουν να μην ισχύσει ο περυσινός κανόνας που επέβαλε υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μόνο από όσους εμφανίζουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, είχαν τη δυνατότητα να μην αναζητήσουν κλειδάριθμους. Πρόθεσή τους είναι να υποβάλλουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή από όλους. Ο κυριότερος λόγος; Να γίνει η εκκαθάριση ταχύτερα. Διότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών δηλώσεων δεν θα είναι η 30η Ιουνίου. Ήδη η παράταση θεωρείται δεδομένη καθώς ακόμη δεν έχουν
αποσταλεί οι βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες.
Τι θα λέει ο νέος κανόνας;
Ότι η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλους. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο. Διαβλέποντας την ταλαιπωρία –δεδομένου ότι οι εφορίες έχουν λιγοστέψει, ότι το προσωπικό στις εφορίες είναι λιγότερο και ότι ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά- το υπουργείο Οικονομικών πήρε ήδη την πρώτη απόφαση για να μειώσει την κοσμοσυρροή: αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία των παλαιών κωδικών πρόσβασης στο taxis μέχρι τον Αύγουστο έτσι ώστε να περάσει η μπόρα των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ε9.
Αν τελικώς καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών στην υποχρεωτική υποβολής της δήλωσης από όλους, είναι βέβαιο ότι στις εφορίες θα υπάρξει κοσμοσυρροή. Τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε; Να βγάλετε από τώρα κλειδάριθμο ακολουθώντας τα βήματα αλλά και τις οδηγίες που ακολουθούν. Στο κάτω-κάτω, αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να ισχύσουν τα περυσινά (υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή μόνο για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), εσείς μπορείτε να κάνετε τη δήλωσή σας όπως θέλετε καθώς η έκδοση κλειδαρίθμου δεν σημαίνει ότι θα γίνει και υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η δήλωση.
Η διαδικασία
Αν δεν έχετε παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxisnet, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία έκδοσης του κλειδάριθμου η οποία ολοκληρώνεται σε τρία βήματα:
1ο βήμα: Εγγραφή.
Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες / επιχειρήσεις / επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που επιθυμείτε. 
2ο βήμα: Παραλαβή κλειδάριθμου.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης λαμβάνεται σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου (αν τα προσωπικά στοιχεία του υποψήφιου χρήστη έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, έρχεται ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησής σας και σας υπενθυμίζετε και το username ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα Νομικά πρόσωπα, τον κλειδάριθμο πρέπει να παραλάβει ο νόμιμος Εκπρόσωπος της Εταιρείας, μόνο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αντιπρόσωπός του, προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
3ο βήμα: Ενεργοποίηση του λογαριασμού.
Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού (κάντε κλικ εδώ για άμεση πρόσβαση). Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται να συμπληρώσετε: α) username και κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. με ακρίβεια , συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. γ) τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα . Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα δοκιμάστε μια άλλη εικόνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΩΝ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
 fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου