Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ο Τσίπρας σε άμυνα

Σε κολασμένο διήμερο εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέξη Τσίπρα, με τις συνιστώσες και το Αριστερό Ρεύμα να απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μερική υπαναχώρηση, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-14 Ιουλίου. Επί της ουσίας, «αναγκάστηκε» να δώσει μια δίμηνη παράταση στις συνιστώσες, εισηγούμενος μετά το πρώτο συνέδριο του ενιαίου φορέα να επιλέξουν μεταξύ της αυτοδιάλυσής τους, της ύπαρξής τους με την ιδιότητα του παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: αυτό θα σηματοδοτήσει την έξοδο) ή της μετατροπής τους σε τάσεις του κόμματος.

Χθες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να στρίψει διά... του αρραβώνος, μη βάζοντας προς
έγκριση από το σώμα τα Κείμενα Θέσεων και Καταστατικού, αλλά «στέλνοντάς» τα μαζί με τις προτάσεις του Αριστερού Δικτύου, στις Τοπικές Οργανώσεις ως βάση συζήτησης, όπου έπειτα θα κληθούν οι σύνεδροι να αποφασίσουν εάν θα τα εγκρίνουν ή όχι.

Ολα, πάντως, ξεκίνησαν μέσα σε ένα «ηλεκτρισμένο κλίμα» από την εισηγητική ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σάββατο, όπου σήκωσε το γάντι προς τη μειοψηφία, «εξαίροντας» την ανάγκη μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με αυτοκατάργηση των συνιστωσών και των μηχανισμών τους και τη μετεξέλιξή τους σε ιδεολογικές τάσεις. «Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πήγε και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο «για παγιωμένους εσωκομματικούς μηχανισμούς που λειτουργούν με δικούς τους κανόνες και εσωτερικές ιεραρχίες».

Αμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Αριστερού Δικτύου Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος από το βήμα της ΚΠΕ τόνισε ότι πρέπει να πούμε «όχι στο κόμμα-σιωπητήριο». Σε έντονο ύφος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τάσεις, οι λίστες και οι συνιστώσες, αλλά να αποκτήσουμε ριζοσπαστισμό». Συνέχισε δε να επιτίθεται στον κ. Τσίπρα, επιρρίπτοντάς του ευθύνες, διότι «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής», για να κλείσει λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό ούτε μονολιθικό». Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ορισμένοι εκ των «ηγετικών» τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο, αδειάζοντας έτσι τον κ. Τσίπρα.

Νωρίτερα, τον λόγο είχαν πάρει τα στελέχη της «πλειοψηφίας» Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Βούτσης, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις, όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα και τον δεύτερο να λέει ότι «πρέπει να βγούμε απ' αυτό όλοι μαζί με πολιτικές και προγραμματικές συμφωνίες. Ούτε με επιβολή, αλλά και ούτε με ομηρία».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ως εκλογικό μέτρο για το Συνέδριο αποφασίστηκε να ισχύσει ένας αντιπρόσωπος κάθε δέκα μέλη, σταυροδοσία 30% και εγγραφή μελών στο κόμμα προκειμένου να διαμορφωθούν οι οργανώσεις ως τις 10 Ιουνίου.


Η επιστολή-φωτιά που κάρφωσε τον Αλέξη και δυναμίτισε το κλίμα

Με τον Μανώλη Γλέζο αρχικά να «καρφώνει» τον Αλέξη Τσίπρα και λίγο αργότερα να προσπαθεί με δήλωσή του να εκτονώσει το κλίμα, εμμένοντας όμως στις θέσεις του, ξεκίνησε η αντεπίθεση των συνιστωσών, που ανάγκασε τελικά τον πρόεδρο του κόμματος σε μερική υποχώρηση. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε όταν έγινε αντιληπτό ότι λείπει από τη συνεδρίαση για να ακολουθήσει ένα κείμενο-φωτιά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπογράφεται από τον ίδιο και τους Γιάννη Θεωνά (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελα (ΕΔΗΚ), Π. Μαντά (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζα (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά). Ο άνθρωπος-σύμβολο για την Κουμουνδούρου βγήκε πλέον στο «αντάρτικο», με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η επιχείρηση διάλυσης των συνιστωσών, συνοδεύεται επίσης με μια προκλητική επιχείρηση επιβολής του “ενιαίου ψηφοδελτίου” στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή στόχο όχι την προώθηση της Δημοκρατίας, αλλά την κατάργησή της και την επιβολή της κυριαρχίας μιας και μοναδικής άποψης» αναφέρεται χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «άτοπη». Λίγο αργότερα και μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο κ. Γλέζος προσπάθησε να τα μαζέψει υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ενιαία δράση, δίχως όμως να αλλοιωθεί το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές.

Τη σκυτάλη λίγο νωρίτερα είχε πάρει ο κ. Τσίπρας, καθώς σε μια έκτακτη παρέμβασή του την Κυριακή το πρωί στην ΚΠΕ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. «Ο εχθρός είναι έξω από αυτή την αίθουσα» υποστήριξε αρχικά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν Ηρακλειδείς αριστερού ριζοσπαστισμού, περισσότερο από άλλους» για να απαντήσει ουσιαστικά δίχως να κατονομάσει κανέναν, ούτε τον Μ. Γλέζο ούτε και τον Π. Λαφαζάνη.


Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου